МБАЛ – Велики Преслав разплати част от задълженията си

Болницата съкрати разходи и откри ново отделение за долекуване

Росица СТАЙКОВА

Със 122 хил. лв. от гласуваното общинско финансиране болницата във Велики Преслав разплати частично заплати, лекарства, ток и вода. Това са най-проблемните задължения от последните 2 години насам, набъбнали до 500 хил. лв.

С корекции в новия бюджет, чрез завишаване на приходи и намаляване на разходи, общинските съветници гласуваха преди месец 255 хил. лв. за МБАЛ. За изплащане на належащи задължения към доставчици и персонал общинският съвет предостави всичките 89 хил. лв. от свитите разходи, даде половината от завишените средства в приходната част, в размер на 66 хил. лв. и 100 хил. лв. от преходния остатък. „От получените 100 хил. лв. и още 22 хил. лв. за дофинансиране на първото тримесечие, изплатихме 34 хил. лв. за заплати за февруари миналата година. От 2010 г. болницата дължи пари за лекарства и сега преведохме 18 хил. лв. от всичките 103 хил. лв. За ток платихме 15 хил. лв. от общо 34 хил. лв., за вода – около 10 хил. лв. за погасяване на 2/3 от задължението. Останалите средства са за услуги и доставки през миналата година”, обясни управителят на МБАЛ д-р Ради Радев. Сред платените задължения са и заплатите на напусналия д-р Йотов, който заведе дело срещу болницата за дължимите му 4500 лв. От ремонти на течове болницата е съкратила наполовина разходите за вода, която гълташе към 1800 лв. на месец. Предстои да се минимизират разходите за мобилни телефони, след като бяха рационализирани графиците. „Вече нямаме външни хора, наети само за дежурства, за икономия ги покриваме с наши, вътрешни резерви”, поясни д-р Ради Радев.

В новото отделение за долекуване, използващо базата на закритата хирургия, са настанени пациенти от Велики Преслав и Златар, двама лекари и сестри се грижат за постъпилите с дискова херния, дископатии и артрити. Снимки Авторката

В новото отделение за долекуване, използващо базата на закритата хирургия, са настанени пациенти от Велики Преслав и Златар, двама лекари и сестри се грижат за постъпилите с дискова херния, дископатии и артрити. Снимка Авторката

В края на миналата седмица МБАЛ получи транш от Здравната каса, с който плати 60 % от ноемврийската заплата, а от очакваните средства за февруари ще плати същия процент от декемврийските възнаграждения. Така ще останат за разплащане още 120 хил. лв. към персонала от миналогодишни заплати и макар, че са твърде далече от нулирането на старите дългове, управителят казва, че се приближават до плащанията от настоящата година.
Според новия договор със Здравната каса болницата остана с 13 клинични пътеки и 54 хил. лв. месечно. „С тези пари трудно бихме могли да си платим дори само заплатите и осигуровките, а ако се съди по миналогодишната издръжка от 1 милион или 1.050 млн. лв., при същите разходи, защото те ще се запазят, ние трябва да имаме на месец около 72 хил. лв. приход. Става ви ясно, че към 20 хил. лв. не ни достигат”, коментира управителят. Месечното подпомагане от общинския бюджет е точно 1/3 от недостига, който здравното заведение търси начини да компенсира. Вариантите са заложени в новата програма за стабилизиране на лечебното заведение, която медицинският управител представи през януари с конкретни мерки за оптимизация, икономии и идея за нови приходи. В средата на март част от заложените в програмата мерки са в ход и за тях д-р Радев обясни:  „С преструктурирането отпадна детското отделение и за него харчове нямаме. Създадохме ново звено за физиотерапия и рехабилитация, т. е. за долекуване на пациенти с проблеми на периферната нервна система и опорно-двигателния апарат. За новото ФРМ-отделение е назначен висш и среден персонал, като ползваме средни кадри и от нервното, за да покриваме графиците пак с цел икономии. Поради това, че беше много студено пациентите са все още малко, но планирам среща с джипитата, за да направя представяне на новите възможности на болницата и новите изследвания за насочване на пациенти към отделението за долекуване. С джипитата ще се договорим по някои организационни проблеми за подготовката и приема на болни, а мисля и за осигуряване на транспорт за пациенти, които по една или друга причина нямат възможност да бъдат транспортирани”. Управителят каза още, че са прекратили договора с шуменската болница за изследванията на доболнична помощ, защото те се правят вече в тяхната лаборатория и така пестят пари. Значителни приходи за МБАЛ идват от образната диагностика, от рентгена и ехографията, след като на територията на областта няма друг мамограф освен този в преславската болница.

Категория | Репортер

4Дискусия по тази статия

 1. Д-р Валентин Йотов Каза:

  Стига сте ме цитирали че се ми изплатени задълженията.Защо трябваше да се стига до съд.Толкова ли не заслужавах да ми платите още при напускането.Да може би защото сключихте договори със външни лекари за три пъти повече пари от моята заплата.Сегашното ръководство на болницата обаче ще понесе всичките негативи на предишните управници.

 2. Аз Каза:

  Нека наемателите на някои от помещенията в болницата да си плащат реално тока и водата,а не да крадат и няма да са ви чак такива задълженията!!!!!!!!!!

 3. мики маус Каза:

  жалко за хубавата болница.тя е реализирана в други времена и вършеше много работа.в нея работеха перфектни лекари като д-р радева,д-р йотов,д-р атанасов,д-р нешева,д-р станчева,д-р пешлеевска д-р стоянова,д-р стойнова,д-р попов.някои от тях и сега работят но са вече на възраст.добре работеше и спешно отделение но времената се промениха.не е само лошото финансиране.най-големия и нерешим вече проблем е липсата на лекари.да останалия персонал също е важен но без лекари не може.нека не се лъжем.как на практика е възможно да бъде превлечен там млад лекар.та това е абсурд.а за д-р йотов може да се каже само най-добро.години на ред беше завеждащ на такова тежко отделение като неврологично вкл и тогава когато в преслав нямаше скенер.

 4. Гражданин Каза:

  Докога ще лъжете хората,в тази болница има 80% служители на пенсионна възраст,и на тях им е угодно и удобно да ходят на работа ,защото си имат подсигурена пенсия,и могат да карат на аванс от 100-200 лв.,а другите на мускули ли да карат ,които се надяват само на заплатата.Какво ще постигнете като продадете някоя и друга апаратура-имате да плащате около 200 хил .задължения за заплати.Нали щяхте да възвърнете хирургия,гинекология-нали това приказвахте преди изборите.

Коментирай

 • Kоментирано
 • Популярно
 • Ново
 • Тагове

Архиви

Времето в Шумен

Днес
Sunny
26°C
08.07.2015
Sunny
30°C
09.07.2015
Mostly sunny
29°C
10.07.2015
Partly sunny
28°C
 
Агенция КРОСС