Нов задължителен предмет в училище от догодина

Задължителен предмет „Технологии и предприемачество“ се въвежда от следващата учебна година за учениците от 1-ви до 7-ми клас. Той ще замени избираемите досега предмети „Домашен бит и техника“ за децата от началното училище и „Икономика“ за прогимназистите.
Това каза заместник-министърът на образованието Милена Дамянова. Тя обясни, че се променя съдържанието на предмета във връзка с промените, настъпили в обществото и бита ни днес вече използваме нови инструменти, нови домакински уреди, говорим за електронни магазини, за електронни плащания. „Имаме два нови стандарта. Единият е „Инициативност и предприемчивост“, а другият е „Здраве, екология и безопасност“. Няма да се налага вече да се учат децата как да използват радиокасетофон, как да използват електрическо фенерче“, обясни Дамянова.
Според нея е немислимо едно дете, което още на две години започва и знае как се пуска компютърът, тепърва да го учим в първи клас как да си пусне електрическото фенерче.
„Още в първи клас говорим вече що е то цена, пари, от гледна точка на това, че децата трябва да разбират, че за изработването на всяко едно изделие са необходими финансови средства“, обясни зам.-министърът.
Учебният предмет „Tехнологии и предприемачество“ е интегрален по своя характер и предоставя комплекс  от основни технологични знания и методи на познание, обвързани с практиката на хората и житейския опит на учениците. Включва широко разнообразие от теми, проблеми и дейности, свързани с техниката, технологиите и предприемачеството.
Предвижда се ученикът да усвоява знания, умения и позитивно отношение към труда, опазването на природната среда, здравословното поведение и инициативността.
Децата в 1-ви клас ще се запознаят с предназначението на колелото и оста в техниката и бита, ще получат познания за различните начини за задвижване и управление на играчки, модели и правилата за безопасна работа с електроуреди, уреди, прибори. В областта предприемачество за 1-ви клас децата ще бъдат запознати с различните видове професии и основните видове стоки.
За второкласниците са предвидени  познания за правилата за безопасна работа с електроуреди, уреди, прибори, устройства, инструменти и други (прахосмукачка, сешоар).
В областта инициативност и предприемачество за 2-ри клас е предвидено да се обяснява значимостта на всяка професия и необходимостта от заплащане на положения труд. В програмата за 3-ти клас са добавени  начините за пестене на енергията, за отопление и осветление на сградите и жилищата. В програма за 4 клас също са направени промени -  добавено е обяснение за необходимостта от преработване на отпадъчни материали за получаване на енергия.
ШЗ

Категория | Общество

1Дискусия по тази статия

  1. Кан Каза:

    Часовете с мангалчетата по „Технологии и предприемачество“ ще са българският принос в световната педагогическа теория и практика.

Коментирай

  • Kоментирано
  • Популярно
  • Ново
  • Тагове

Архиви

Времето в Шумен

Днес
Partly cloudy
25°C
31.07.2015
Sunny
32°C
01.08.2015
Sunny
29°C
02.08.2015
Sunny
29°C
 
Агенция КРОСС