Нова емигрантска вълна на медици от Шумен

 

Валентина МИНЧЕВА
„Кризата за кадри е зловеща!“ – алармират лекарите в Шуменска област.  Темата беше дебатирана и на последното заседание на здравната комисия на ОбС, където беше съобщено, че през следващите 4 години ще се пенсионират 10-15 медици – водещи специалисти и началници на отделения в шуменската болница.  Колко са членовете на районната колегия при Българския лекарски съюз сега?Untitled-1 Според регистъра, те са 562, като преди 3 години бяха над 700. Решително емигрират медиците със специалност на възраст между 40-50 години, коментират шефовете на лечебните заведения. Страни като Франция, Германия, Швеция продължават да атакуват по 2-3 пъти годишно с писма семейните лекари в областта, разказаха ни лично джипитата. Изискванията паднали поради кризата за лекари в ЕС. Най-търсени си остават специалистите по образна диагностика и вътрешни болести, анестезиолозите.
На работа в Скандинавия са двама шуменски рентгенолози. Преди 2 месеца за Белгия заминаха лекарите Снежана и Валентин Германови – специалисти по образна диагностика и АГ. В Германия се върна новопазарският анестезиолог д-р Йордан Йорданов, който след 6,5 години практика там се опита да работи в МБАЛ – Нови пазар, но издържа само 2 месеца на бумащината и недофинансирането  на здравната каса. За Германия преди година замина д-р Геров – невролог от МБАЛ – Велики Преслав. Тази общинска болница осиротя с двама ценни специалисти. Шефът на Медицинския център д-р Митко Митев – АГ, в момента специализира метода „ин витро“ в „Майчин дом“ – Варна и лично ни сподели, че ако му предложат работа в морската столица,  ще остане. Длъжността му на началник се изпълнява от д-р Хубанов (УНГ) от Шумен. Д-р Йосинка Ненчева, началник на АГ-отделението, стана шеф на РЗОК – Търговище. Поради липса на специалист родилното отделение във Велики Преслав е закрито. С временен договор там е назначен д-р Станев от Спешна помощ – Шумен.
След като д-р Радева – млад кардиолог, напусна шуменската болница и емигрира в Англия,  други кардиолози и хирурзи от Шумен обмисляли реализация на ново място. Д-р Стоян Тодоров отдавна напусна първо вътрешно отделение и работи в университетската „Света Марина“ – Варна. Три дни в седмицата във Военноморската болница е неврохирургът д-р Стефан Стоянов. Няколко специалисти работят в частната клиника „Папуров“ в Търговище, а д-р Станимир Стефанов – гастроентеролог,  напусна онкологичния диспансер и от 3 години е в областната болница на същия град, където възнаграждението му е в пъти по-голямо.
Д-р Даниела Томова от спешна помощ в Шумен също напуща, научихме скоро.  Д-р Максим Маринов от ДКЦ е емигрирал в Испания.
Радостното е, че д-р Маргарита Павлова-Янева се е завърнала от Гърция и се реализира като невролог и физиотерапевт в МБАЛ „Д-р Добри Беров“ ЕООД в Нови пазар.  За работа в Германия щял да кандидатства д-р Огнян Илиев – ортопед от същата болница.
На последното заседание на здравната комисия в ОбС – Шумен д-р Валентин Семков съобщи, че годишно 10 000 лв. струва специализацията на дипломиран лекар. Тя продължава 3-4 години в университетските клиники и без финансова подкрепа от общините и лечебните заведения новозавършилите медици не могат да се реализират в отделенията. Без тях здравната каса не сключва договори за клинични пътеки, дори ако болниците имат най-скъпата апаратура. Пациентите остават без специализирани медицински услуги, за които ще трябва да пътуват до Варна, Добрич, Търговище…

Категория | Водещи новини

Коментирай

  • Kоментирано
  • Популярно
  • Ново
  • Тагове

Архиви

Времето в Шумен

Днес
Partly sunny
26°C
04.07.2015
Partly sunny with thundershowers
23°C
05.07.2015
Partly sunny with thundershowers
26°C
06.07.2015
Partly sunny
28°C
 
Агенция КРОСС