Д-р Гергана ЧАНКОВА, началник на дирекция „Здравен контрол“ в РИОКОЗ:“Белете краставиците, мийте марулите превантивно срещу нитрати!“

Валентина МИНЧЕВА

През 2009 г. РИОКОЗ – Шумен е взела 10 проби за съдържание на нитрати от салати, 7 проби от спанак, 2 проби от детски храни, 10 проби от моркови, 6 проби от краставици, 3 проби от зеле. За генно модифицирани организми (ГМО) са взети 3 проби – 1 от царевично брашно, 2 от малотрайни колбаси. И при двата вида изследвания няма проби, които да не отговарят на изискванията.
За 2010 г. РИОКОЗ е получила следния план за изследвания. За нитрати той е завишен и трябва да се вземат 44 проби при 38 за предходната година. През март инспекторите са взели 5 проби от моркови, 3 проби от краставици, 4 проби от марули, 5 проби от спанак. Резултатите се очакват в края на месеца. За изследване на ГМО е взета една проба от брашно, една проба от чипс, 2 проби соев гранулат. Няма завишение над нормите. Изследванията за ГМО се правят в РИОКОЗ – София.
Д-р Гергана Чанкова – началник на дирекция „Здравен контрол“ в РИОКОЗ, уточни: „Пробите се вземат от борсата за плодове и зеленчуци. Доставчикът е почти един и същ за общините на областта и затова пробите се вземат от търговците на едро. Норма за съдържанието на нитрати има за пресния и консервирания спанак, пресните марули и марулите тип „айсберг“, детските храни. Този асортимент се изследва пролетта и есента най-често. Краставици и домати изследваме, за да видим какво е съдържанието. Вероятно и за тях в бъдеще ще има норма за съдържанието на нитрати. Относно тестерите за потребители, с които да се установи дали има съдържание на нитрати, питам: какво се проверява? Такава е технологията на производство, че нитрати има във всичко. Затова краставицата се бели, а листните зеленчуци се мият обилно с вода. Това е достатъчно. Слънцето убива нитратите също“.

Категория | Репортер

Коментирай

  • Kоментирано
  • Популярно
  • Ново
  • Тагове

Архиви

Времето в Шумен

Днес
Sunny
23°C
30.07.2015
Mostly sunny
31°C
31.07.2015
Sunny
31°C
01.08.2015
Sunny
30°C
 
Агенция КРОСС