Газопровод „Набуко“ получи обществената подкрепа на Върбица

Росица СТАЙКОВА

Обществено обсъждане на проект „Набуко“ и преминаването на газопровода през територията на община Върбица превърна в сериозна дискусия срещата между българските проектанти на съоръжението и местната общественост. Съветници, кметове, представители на общински и държавни структури присъстваха на срещата, сред които и управителят на „Напоителни системи“ – Шумен инж. Юлиян Вълчев, инж. Красимира Манева от областното „В и К“, архитектът на Върбица, шефове на пожарната и полицейската служба и граждани. От София пристигнаха главният проектант на газопровода за частта, преминаваща през България инж. Димитър Дончев, управителят на „Набуко Газ Пайплайн България“ Кирил Темелков, старши експерти по ОВОС и маркетинг.

Българският екип на проекта "Набуко" с гл. проектант инж. Димитър Дончев (вляво) и управителят на българското дружество Кирил Темелков (в средата) отговаряха на въпросите, свързани най-вече с безопасността на съоръжението.

Българският екип на проекта "Набуко" с гл. проектант инж. Димитър Дончев (вляво) и управителят на българското дружество Кирил Темелков (в средата) отговаряха на въпросите, свързани най-вече с безопасността на съоръжението.

От тази дискусионна среща се очакваше софийският екип да получи доверието на върбишките жители и местните специалисти и според шефа на маркетинга обществената подкрепа е получена на първия етап. Специалистите разясниха обстойно подготвителните етапи и фазите на предстоящото строителство. Газопроводът ще бъде изцяло подземно съоръжение, ще лежи на дълбочина 1 метър, ще преминава през възможно най-слабо населени места и там, където пресича пътна и жп инфраструктура тръбите ще се прокарват безизкопно. Газопроводът ще преминава на 1.5 км от яз. „Тича“, за чиято безопасност бяха поставени най-много въпроси като се има предвид, че газът ще се транспортира с налягане от 100 атмосфери. Специалистите дадоха гаранции за изключителна надеждност на тръбите и разсеяха опасенията от инциденти, за каквито питаха местни специалисти и граждани. Компютърни симулации на земетръси и други непредвидени ситуации са възпроизвеждани виртуално, за да се направи оценка на риска, обясниха проектантите, със заключение, че новото съоръжение сериозно превишава изискванията на действащите нормативи. Освен това газопроводът е снабден с непрекъсната система за мониторинг и управление.
Строителството на „Набуко“ ще започне през 2012 г. и ще приключи за 4 години. Кога трасето ще стигне до пределите на община Върбица не може да се каже отсега, но е гарантирано, че на 122 м от тръбопровода не може да има сгради и съоръжения. Затова ако в плана на общините, през които минава трасето, са заложени строителни работи, се предвиждат взаимно съгласувани корекции. Изменение в плана на газопровода поиска гл. специалист на Върбица по строителство и архитектура инж. Васил Василев. Заради предвиденото разширяване и застрояване в индустриалната зона се налага изместване на трасето на още 900 м от периферията на града. Присъстващи живо се интересуваха на колко места по дължината на тръбата ще се черпи газ за нуждите на българската икономика.  Газопровод „Набуко“ ще прави връзка с националната газопроводна мрежа единствено в района на „Петолъчката“, при с. Лозенец, обясни гл. проектант. Той отговори и на питанията, свързани с обезщетенията на земеделските стопани, които трябва да бъдат спокойни, че по което и време на годината да започнат изкопните работи, загубата, която ще причини строителството, ще им бъде възстановена 100 на сто. За фермерите, които работят по европейските проекти, се предвижда същото, но съгласувателните процедури с фондовете още не са направени. Ясно е обаче, че в районите, през които минава газопроводът, няма да се засаждат трайни култури с дълбоки корени.
На дискусионната среща във Върбица беше подчертано, че газопроводът е национален обект с особено значение за развитието на икономиката, на пазара на газ и конкурентоспособността в доставките, изтъкна Кирил Темелков. Той каза, че капацитетът на съоръжението е до 31 милиарда куб. м годишно, а европейското съфинансиране за „Набуко“ е 200 млн. евро за изграждането тръбопровода през нашата страна. Трасето минава през 24 общини и в близост до 105 селища, където се провеждат подобни срещи.

Категория | Репортер

7Дискусия по тази статия

 1. Dane Каза:

  Abe za6to sega iskat da nyama sgradi ai saorejeniya blizo do gazo provoda
  Ami za6to ima ka6ti deto se kazva grani4at sis benzinostansii a za tyah nyama takiva usloviya . malko tryabvada da pomislim Varbi4eni i ako minava prez grada ni kakvo 6te spe4eli naselenieto ili grada
  Malko nesmisleno sedi minavate da sme saglasni i ne pak 6te si minava gaza .Nyakoi 6te si lapni malko pari4ki i krai . kakto stana sis sentralata viv Veliki Preslav na yazovir ti4a nemoeje moje protesti i kmeta Dimo i Gurkata si mu6naha malko pari4ki i zaraboti .Nyma smisal da gi slu6ame tezi mikrobi tesa na vsyakade i smu4at kravta na horata

  Umnata Varbitsa …..

 2. sulio Каза:

  Дане, не си много прав. В закона си има изисквания за отстояния между жилищни сгради и бензиностанции / газостанции и др. подобни обекти. Друг е въпроса кой от двата обекта е бил съществуващ и дали при разрешението за строителството на другия са взети под внимание и спазени въпросните изисквания. Пък не ти ли хрумва, че освен обект с национално значение, газопровода е инициатива на няколко държави, не само на България и правилата в този случай се спазват далеч по-стриктно. Би трябвало да сме доволни, ако наред с българското законодателство се спазват и международните изисквания и разпоредби по отношение на строителството, а не да се оплакваме от това. Освен това къде точно прочете, че газопровода ще минава ПРЕЗ града?! … Покрай него може би…

 3. Dane do sulio Каза:

  Ok
  dolu gore sam saglasen sis tebe za nyakoi si ne6ta ama da priemem 4e i dvata malko ili mnogo sme gre6ni
  Kakto dae se pak nikoga nyama dase spazyat pravilata na mejdu narodnite iziskavania Dobre ako imam teren ili ne6to podobna na ka6ta i minava to4no prez neya ili imota mi kak li 6te se razbere sis minavaneto mu ot tam dali moje da ima malko ili mnogo izmenenia , da kajem 4e ti ima6 nyakakif imot tam i minava posredata na imota ti togava kakvo pravim , do kolkoto te razbrah zapoznat si syaka6 sis tezi vaprosi ,ako moje da mi kaje6 kak 6te stane poneje me interesuva tova i ot kade moje dase vzemat svdeniya za imotite prez koito ima veroyatnost da mine
  uspeh sis pisaneto )))))))

 4. tony Каза:

  Къде и кога точно се проведе това обществено обсъждане аджеба,че пак никой не разбра бе мама му стара,освен тия дето в последно време бясно купуват парцели по предполагаемото трасе?

 5. tony Каза:

  Дрън-дрън!
  Скъпи съселяни!

 6. tony Каза:

  Пак ще стане както са решили „отговорните“fuсk/тори,
  газ,гъз все тая!

 7. Анонимен Каза:

  ribata vmoreto te prigotvili tigana

Коментирай

 • Kоментирано
 • Популярно
 • Ново
 • Тагове

Архиви

Времето в Шумен

Днес
Clear
20°C
03.08.2015
Sunny
31°C
04.08.2015
Sunny
32°C
05.08.2015
Sunny
32°C
 
Агенция КРОСС