Времето през ноември

Астрономическа справка: В началото на месеца Слънцето в Шумен изгрява в 6,46 ч. и залязва в 17,06 ч. Продължителността на деня е 10,20 ч. В края на месеца Слънцето изгрява в 7,22 ч. и залязва в 16, 41 ч. Продължителността на деня е 9,19 ч.
Фазите на Луната през месеца са: 6.11 — новолуние, 13.11 — първа четвърт, 21.11 — пълнолуние, 28.11 – последна четвърт.
Климатична справка: Ноември е преходен месец между есента и зимата. Нощното изстиване на земната повърхност е значително и броят на дните с облачно и мъгливо време се увеличава. Намаляват спокойните есенни дни. Динамиката на атмосферните процеси се увеличава. Арктичният въздух по-често достига до Балканския полуостров и нерядко вали сняг. В същото време при топли средиземноморски нахлувания температурите са достигали до 27-30 градуса. Периодите със слънчево и топло време през ноември са наречени „сиромашко лято“.
Средната месечна температура през ноември за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8 градуса, за високите полета – между 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на р. Струма – между 8 и 10 градуса, в планинските райони — от минус 4 до 3 градуса. За Шумен 7.8 градуса.
Средната месечна сума на валежите в по-голямата част от страната е между 40 и 70 mm, в южните райони – между 70 и 100 mm. За Шуменски регион между 47-80 мм (литра на квадратен метър) за предпланинските станции.
Най-топло в Шумен през ноември е било през 1926 година 28.2 градуса , а най-студено през 1915 година (минус 19.0 градуса).
Прогноза: Тази година се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, а месечната сума на валежите – под нормата. Най-високите температури през месеца ще бъдат между 18 и 23 градуса, а най-ниските – между минус 7 и минус 2 градуса.
През първото десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще намалее. Атмосферното налягане ще бъде по-често високо и времето ще е сухо, покрай реките и в котловините с условия за характерните за сезона инверсии, намалена видимост, мъгли и ниска облачност. Предимно слънчево и по-топло от обичайното ще бъде в планинските райони. В отделни дни ще има временно усилване на вятъра, увеличение на облачността и разсейване на мъглите, но без съществени валежи и резки температурни промени.
Тенденцията за сравнително сухо и спокойно есенно време ще се запази и през повечето дни от второто десетдневие. По-голяма е вероятността за превалявания, последвани от по-чувствително понижение на температурите в края на десетдневието.
През третото десетдневие времето ще бъде по-променливо. Ще има повече и по-чести валежи, значителни усилвания на вятъра и температурни колебания.
ХМО – Шумен

Категория | Репортер

Коментирай

  • Kоментирано
  • Популярно
  • Ново
  • Тагове

Архиви

Времето в Шумен

Днес
Partly sunny
26°C
06.07.2015
Partly sunny with thundershowers
28°C
07.07.2015
Mostly sunny
30°C
08.07.2015
Sunny
30°C
 
Агенция КРОСС