Арестуваха иманяри, търгували с паметници на културата

Арестуваха петима иманяри, търгували с пъметници на културата.
Служители на сектор „Трафик на културни ценности“ – ГДБОП съвместно с колеги от териториалните звена в Плевен, Враца и Монтана проведоха операция за пресичане на дейността на организирана престъпна група, извършвала незаконни археологически разкопки. Разкопките били на територията на обект Улпиа Ескус, до плевенското Гиген и околността, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Петимата от групата извършвали и нелегални търговски сделки с придобитите при иманярските разкопки паметници на културата.

Преди пристъпването към полицейските действия днес, групата е наблюдавана от около четири месеца. В хода на операцията са иззети мраморна статуя  на богинята Афродита, с височина 2 м , около 200 различни антични римски монети – между които денари и сестерции, малки метални статуетки, фрагменти от златни апликации от конска амуниция, оброчни плочки на боговете Асклепий и Хигия.

При полицейските действия са иззети и пет металотърсача, както и парчета от глинени съдове и фрагменти от други антични вещи и фигурки – общо 53. Изяснено е, че организатори на групата са двама братя – на 31 и 49 години, от с.Гиген. С тях в групата са били още трима мъже – межди 46, 49 и 59 години, от Гулянци, с. Михайлово и Пордим. Статуята е намерена закопана в двора на къщата на братята в с.Гиген. По информация до момента мраморната скулптура вероятно е била изровена в периода 2006-2007 г. от земите на Улпиа Ескус, а по-късно укрита до намирането на подходящи клиенти.

Предстои уникалната находка да бъде транспортирана към Плевенския окръжен музей с охрана от МВР, както и да бъдат насрочени експертизи на откритите културни ценности. Петимата са задържани за 24 часа.

Категория | България и света

Коментирай

  • Kоментирано
  • Популярно
  • Ново
  • Тагове

Архиви

Времето в Шумен

Днес
Clear
15°C
02.07.2015
Partly sunny with thundershowers
26°C
03.07.2015
Partly sunny with thundershowers
26°C
04.07.2015
Partly sunny with thundershowers
26°C
 
Агенция КРОСС