Д-р Сивилиян СТОЙЧЕВ, пневмолог: „Лекуваме на световно ниво, но на пенсионерите препоръчваме да се ваксинират!“

2010 година беше обявена за Година на белия дроб, а кампанията „Здраве за белия дроб“ насочи вниманието към  профилактиката и лечението на болестите на белия дроб. Българското дружество за белодробни болести и Световната здравна организация обявиха тематични дни в своята информационна кампания. Утре, 2 ноември, е Световният ден за борба с пневмониите.

Д-р Сивилиян Стойчев

Д-р Сивилиян Стойчев

По този повод разговаряме с д-р Сивилиян Стойчев от  „Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания“ ООД, който е със специалностите вътрешни болести и пневмония.

- Д-р Стойчев, пневмониите са едни от най-актуалните тежки заболявания, на пето място в статистиката на болестите, причиняващи смърт. Каква е заболеваемостта при вас?

- Да, така е и затова ние имаме Национален консенсус за диагностика и лечение на пневмониите от 2007 година. През 2008 година в нашата специализирана болница са преминали 336 пациенти с пневмония, починали са 7; през 2009 година преминалите са 325, починалите са двама; от началото на тази година досега са преминали 323 пациенти с пневмония, починали са 7. Няма скок на заболеваемостта.

- Колко вида са пневмониите?

- Два вида – придобити в обществото и придобити в болнична обстановка. Вторите са по-сложни. Когато има придружаващи заболявания като диабет, тумори, алкохолизъм, пневмониите намаляват имунитета на болния при продължително лечение с кортикостероиди, имунопресори. Повече са придобитите в обществото, от които боледуват млади хора, независимо от възрастта.

- А видовете относно причинителя?

- Пневмониите са бактериални и небактериални. Най-често заразяването става по въздушно-капков път. Като при грипа. Другият начин е при аспирация (вдишване) на секрет, както е при алкохолиците. Те вдишват секрет от гърлото, където има разнообразие от бактерии. При намалени защитни сили на организма бактериите се активизират, размножават се в белите дробове, предизвикват възпаления. Но пневмонията не е директно заразно заболяване! Има пневмонии и при инфекциозните болести като при варицела, например.

- Какви пациенти най-често лекувате?

- Най-уязвими са хората от третата възраст след 65 години. В пневмологичното отделение имаме 38 легла, които са заети предимно от такива пациенти. В отделението работим двама лекари със специалност пневмология (аз и завеждащата д-р Матева), един лекар е със специалност  вътрешни болести (д-р Йовчо Добрев), двама колеги специализират в момента (д-р Росица Димитрова и д- Божанка Кишишева).

- След първите симптоми кихане, кашляне, мускулна треска, задух как започва диагностиката на пневмонията?

- С оплаквания в дихателната система, при повишена температура, трябва да се съмняваме винаги за пневмония. Прегледът и рентгеновата снимка са задължителени! В домашни условия лечението се провежда с антибиотици през устата, които са модерни, ефективи, за да излекуват пострадалия. Стига пневмонията да не е в усложнена форма и да няма предразполагащи моменти. Когато станат наши пациенти, правим посявка на храчка, хемокултури в клиничната лаборатория тук, в болницата.

- Има ли случаи на рецидиви, когато пациентът боледува повече от веднъж от пневмония?

- Рядко се случва. Пневмонията е остро заболяване, което може да рецидивира, когато има предразполагащо белодробно заболяване, което води до срив на имунитета. Например, при трайно разширение на бронхите с възпаление. Случва се и при дългогодишни пациенти с хроничен или вроден бронхит.

- Които се диспансеризират.

- За съжаление диспансеризацията не обхваща бронхиаптазната болест (разширение на бронхите).

- Пневмониите се лекуват при вас и в многопрофилните болници. Защо?

- Пневмонии се лекуват и във вътрешните отделения на многопрофилните болници на Шумен, Нови пазар и Велики Преслав, но те са първо ниво болници. Докато диспансерите, които са вече специализирани болници за пневмофтизиатрични заболявания като нашата, са второ ниво на компетентност съгласно новите стандарти.

- Свинският грип беше повод за медицински форуми, където чухме, че  усложнения от свинския грип водят до пневмонии.

- Грипът повишава заболеваемостта от пневмонии. Миналата зима беше така. По-тежките случаи бяха лекувани в ОАРИЛ на шуменската болница. Имаше починали пациенти.

- Скъпо ли е лечението на пневмонията?

- Скъпо е лечението на тежката, усложнена пневмония, за която имаме клинична пътека. За целта разполагаме с интензивен сектор с три легла, които и в момента са заети. Когато има нужда от командно дишане, пациентите се настаняват в ОАРИЛ на шуменската болница. Но в нашата специализирана болница няма лекарство, което да липсва.

- В Пловдив имаше национален конгрес по пневмология и фтизиатрия с международно участие. Къде най-ефективно в света се лекуват пневмониите?

- В България лечението е на световно ниво. Твърдя, че и при нас в пневмологичното отделение е така. Всичко най-модерно като диагностика и лечение е внедрено в нашата специализирана болница – дигитален рентген, клинична лаборатория, стационар…

- Как да се предпазим от пневмония?

- За хората над 65 години се препоръчва пневмококова ваксина.

- Тя съвместима ли е с противогрипната ваксина?

- Да, няма противопоказания, на същата цена е. Но тя действа само срещу един причинител – стрептококът, който е най-честият причинител на пневмонии, придобити в обществото.

Разговора води Валентина Минчева

Категория | Интервю

Коментирай

  • Kоментирано
  • Популярно
  • Ново
  • Тагове

Архиви

Времето в Шумен

Днес
Sunny
24°C
07.07.2015
Partly sunny with thundershowers
30°C
08.07.2015
Sunny
30°C
09.07.2015
Sunny
30°C
 
Агенция КРОСС