Епископ Йоан ГЛАВИНИЦКИ: “Нашият народ се нуждае от ново Възраждане“

Епископ Йоан ГЛАВИНИЦКИ, църковен епископ и викарий на Варненската и Великопреславска епархия:

На 30 ноември 2010 г., за църковен епископ и викарий на Варненската и Великопреславска епархия беше провъзгласен архимандрит Йоан. Почти година той живее и служи в Шуменската духовна околия. Виждаме го на църковни служби и празненства. Потърсихме епископ Йоан, за да разговаряме за последните събития в българската държава и за дейността на отците в местните православни храмове.

Епископ Йоан с новия лаптоп в работния си кабинет.

Епископ Йоан с новия лаптоп в работния си кабинет.

- Ваше Преосвещенство, намираме ви в кабинет, добре оборудван с компютърна техника.
- Ами да, църквата „Свети Три Светители” купи лаптоп и цветен принтер, за да можем да подготвяме нови издания на устава от 1980 година, който по нареждане на митрополит Кирил ще осъвременим и ще преиздадем. Освен това не мога да купувам всички църковни вестници, а така следя новините на Варненската и Великопреславската епархия и от Светия синод. Интересувам се и от другите събития в християнския свят. Интернет ме улеснява.
- На 1 септември започна църковната година, която почти съвпада с началото на новата учебна година.
- През 1968 година Българската православна църква направи реформа и приобщи църковния календар, като премахна разликата между стария Юлиянски и новия Грегориански календар. Празниците са същите, но по нов стил. Църковната година започва от 1 септември, още когато е имало килийни училища. Щом свърши работата на полето и децата не са ангажирани с реколтата, е започвало школото, а там се е учило вероучение.
- Има ли нови духовници в Шуменската духовна околия?
- От три месеца при нас е отец Пламен Марчев, който завърши богословския факултет в Шумен заедно със съпругата си. Той е родом от село Осмар, прие духовен сан и служи в църквата „Свети Три Светители”. Дякон Пламен се включи и в молебена за дъжд, който поискаха миряни и ние с охота приехме и направихме в четвъртък миналата седмица.
- Колко са свещениците в десетте общини на областта и всички ли са с трудови договори?
- Мисля, че сме 18. Назначени сме с трудови договори. Но възнагражденията ни са ниски. Духовенството е винаги на опашката… По-рано след учителската заплата е била свещеническата, но въпреки исканията ни, нямаме повишения както при учителите преди години. Един млад свещеник като дякон Пламен започва с 305 лева, но чисто му остават 240 лева.
- В църквата е поставено указание за облеклото и мобилните телефони на миряните по време на служба, които и сега продължават да звънят в храма.
- Има много пропуски в религиозното възпитание. Липсват знания за църквата и православието. Традицията е прекъсната 45 години, после идват 20 години преход, когато хората са обезверени от кризата. Цели поколения са изпуснати. Духовното отстъпи пред материалното. Ето, Русия обяви, че от 2012 година вероучението ще бъде официален предмет в училищата. Това трябва да стане и у нас, защото няма ли православие – няма България! Виждате, че и възрастните не знаят правилата на поведение по време на служба. Какво остава за децата… Кой да им каже да си изключат мобифоните телефони, да не влизат разголени, да пазят тишина?
- Евангелските църкви са много активни и работят със социално слабите и болните. Правят нови храмове в ромските квартали, купуват лекарства и храни за бедните, работят с младите семейства и учат децата им на труд и образование. Православната църква я няма там. Защо?
- Имаме различия в традициите. Западната католическа църква събира от членовете на църковните общини т. нар. десятък. Традицията идва от юдейската църква в Израел. При нас помощите са доброволни – в касичката на църквата.
- Определени ли са новите цени за венчавки, кръщенета, поменуване? Очакваше се от 1 октомври те да станат двойно по-високи.
- Все още Българската православна църква не ги е обявила.
- Но и сегашните, които са от 23 февруари 2007 година, не са евтини. Кръщенето струва 30 лева, от които 14 лева са за свещеника. Венчавката е с цена 60 лева – 20 лева съответно за него. Панихидата е 16 лева, от които на църковния служител се полагат 10 лева.
- До 1989 година стандартът беше еднакъв за всички църкви. После плурализмът дойде и в нашата църква. Появиха се и разколници. А цените се промениха според времето…
- Вече се настоява църквата да плаща ДДС и да има касов апарат при продажба на свещи, икони, при образователната, социалната и здравната дейност на църквата. Сега всичко се плаща на ръка и няма прозрачност на приходите.
-
Ами вижте това са неща, които се решават на централно ниво. Когато се въведат и Светият синод ни нареди, ще стане. Приходите ни са малки и не стигат за поддръжка на храмовете…
- КТ „Подкрепа” поиска ревизия на имотите на Българската православна църква. Годишната й субсидия е 1,5 млиона лева, а има неплатени данъци за 2,5 милиона лева. С какви имоти разполагат църквите в Шуменската духовна околия?
- Там, където свещениците са издирили църковна земя в общините, те са успели да издействат от гражданската власт имотите си и ги ползват. Нямам точни данни. Физически не мога да обиколя църквите в общините. Скоро наш свещеник си отстъпи колата за служебни цели и имам възможност да пътувам до селата за служби.
- Има ли нови дарения за църквите през последните месеци?
- Ние в момента сме в затруднение. Ако си спомняте, през януари ни връхлетя силна буря, в резултат на която беше разрушен покривът на църквата „Свети Три Светители”. Общината и държавата реагираха, намерихме средства, но няма оферта от строителна организация да ремонтира купола. А дойде есента и започнаха дъждове.
- Сега фирмите правят пътища, ремонтират детски градини… Всеки ден се режат лентички за новите обекти…
- Нашата църква също има нужда, пороят ще ни наводни.
- Нали се срещате с управленците на водосвети! Кажете им нуждите си.
- Там е официално, спазваме определен ред. Но те знаят…
- Бунтовете по повод събитията в Катуница създадоха голямо напрежение в обществото. Как църквата реагира на тези събития?
- По повод на тези размирици митрополит Кирил направи обръщение. В него той призова държавниците и обществените организации за диалог и укрепване на духовните ценности на българското общество, които са в криза. Нашият народ се нуждае от ново възраждане. Както той казва: „Необходимо е всички ние да пренесем плод на покаяние и да положим здрава основа за разбирателство, да постигнем национално съгласие…” Такова послание направи и Светият синод.
- То стигна до свещениците, но успяха ли те да поговорят за това с миряните в храма, а и с властта? Заедно сте при освещаване на нови обекти.
- За помирение и покаяние ние говорим в молитвите си. Който е дошъл в храма, ни е чул. Православните сами трябва да намерят пътя към църквата…
Разговора води
Валентина МИНЧЕВА

Категория | Интервю

Коментирай

  • Kоментирано
  • Популярно
  • Ново
  • Тагове

Архиви

Времето в Шумен

Днес
Sunny
27°C
30.07.2015
Mostly sunny
31°C
31.07.2015
Sunny
32°C
01.08.2015
Sunny
29°C
 
Агенция КРОСС