Жени спират лечението си поради липса на пари

20 октомври – Световен ден за борба с остеопорозата

Валентина МИНЧЕВА

Всеки втори българин над 50 години е засегнат от остеопороза (в тази възрастова група са над 2,8 милиона души). Средномесечното лечение на болестта излиза около 200 лв. и страдащите доплащат 150 лв. за медикаментите, които отпуска здравната каса – алармират пациентските организации. Потърсихме мнението на шуменски ревматолози, които обясниха, че при доказана диагноза „Остеопороза с патологична фрактура“ чрез изследване и консулт касата реимбурсира частично медикамента. Същият пациент подлежи на диспансерно наблюдение от ендокринолог или ревматолог. Веднъж в годината касата плаща изследването остеоденситометрия на болни с трансплантирани органи, хиперпаратиреоидизъм, хипогонадизъм. То се извършва в извънболничната специализирана помощ и то само в случай, че дейността е назначена от специалист, издал  медицинско направление за високоспециализирани дейности. Информацията потвърдиха семейни лекари.

Д-р Калоянова, д-р Костов и д-р Маринова на пресконференция за остеопорозата в РЗИ - Шумен. Снимка Тошко ЙОРДАНОВ

Д-р Калоянова, д-р Костов и д-р Маринова на пресконференция за остеопорозата в РЗИ - Шумен. Снимка Тошко ЙОРДАНОВ

Нехормоналното лекарство „Осеор“ за лечение на остеопороза при жени след менопауза намалява риска от фрактура на гръбначния стълб и бедрата. То струва 30 лв. За дългосрочна терапия е ефективен медикаментът „Бонвива“, на цена 80 лв. (таблетки) за месец. Модерното лечение с биопродукта „Пролия“ струва 500 лв. за 6 месеца (инжекционно). Неоснователно се пренебрегва капковото лечение с витамин Д-3, казват специалистите.
След намалената 50 % реимбурсация на лекарствата за остеопороза през миналата година повече от 5000 българки са прекратили терапията си поради невъзможност да доплащат за медикаментите си. При тази ситуация остава проблемът за тежките фрактури и инвалидизация на жените в менопаузална възраст, единодушни са ендокринолози, ревматолози и ортопеди травматолози. В момента в България повече от 450 000 жени имат постменопаузална остеопороза. Тези данни бяха съобщени през март тази година на симпозиум в Правец, чиято тема беше: „Нови епидемиологични данни и нови възможности за лечение на остеопорозата”. Той беше проведен под патронажа на Негово превъзходителство американския посланик Джеймс Уорлик, а домакин беше „Амджен България” ЕООД. В ЕС здравните каси заплащат лечението на остеопорозата, защото е социално значимо заболяване, но трябва да признаем, че там здравните вноски са около 15 процента.
Каква е ситуацията в Шуменска област? На пресконференция в Регионалната здравна инспекиця (РЗИ) д-р Пепа Калоянова напомни, че през април т. г. стартира 6-месечна кампания за измерване на костната плътност. Общо 173 души са се възползвали от това в градовете Каспичан, Каолиново, Нови пазар, Смядово и Велики Преслав. От тях 9 са мъже. Средната им възраст  е 55 години. Риск от остеопороза съществува при 10 процента от тях, а при 60 процента – риск от остеопения. Предстои кампания през ноември в общините Шумен и Върбица. На 25 октомври от 14 часа в РЗИ ще бъде представена болестта остеопороза от асоциация „Жени без остеопороза“. Досега са записани 100 жени за измерване на костната плътност на преференциална цена 5 лв.
В частната клиника „Ортохелп“ ООД в Шумен през 2010 г. 250 шуменци са направили изследването. Мъжете са били 2 процента от преминалите. При 10 процента от изследваните жени е установено остеопения, а при 5 процента – остеопороза. Много от службите за трудова медицина в Шумен вече предлагат изследване на костната плътност.
Лекарите в РЗИ акцентираха на начина на живот и вредните навици, които са причина за остеопорозата. Обездвижването, тютюнопушенето, недостатъчната консумация на млечни продукти, плодове и зеленчуци също ускорява остеопорозата.

Категория | Репортер

1Дискусия по тази статия

  1. Вяра Каза:

    Майка ми е с диагноза „Остеопороза с патологична фрактура“, но тъй като е лекувана до преди половина година от онкологично заболяване, няма право на плащане от Здравната каса на 142 лв. от цената на инжекция Пролия. Според информация от лекуващия я еднокринолог, в България хората, които са боледували от онкологични заболявания, трябва да си платят цялата цена на инжекцията.

Коментирай

  • Kоментирано
  • Популярно
  • Ново
  • Тагове

Архиви

Времето в Шумен

Днес
Partly cloudy
17°C
05.07.2015
Partly sunny with thundershowers
26°C
06.07.2015
Partly sunny
28°C
07.07.2015
Mostly sunny
30°C
 
Агенция КРОСС