С все по-малко традиционни имена кръщават новородените

Според броя на честваните именни  дни у нас, януари се определя като месец на именниците. Статистиката за родените през 2011 г. шуменчета сочи, че те са наречени със 742 различни имена. Стотина деца от Шуменска област, родени през 2011 г., носят имена на светци, почитани през първия месец на годината. Общо 37 са наречени на растения и ще имат празник на  Цветница. Според  данните на ТСБ – Шумен,  първата буква от азбуката  най-често е първа и при личните имена на новородените в региона. Всяко осмо бебе, появило се на бял свят през миналата година, е записано с име, започващо с А. След нея по честота се нарежда С, а третото място делят поравно Д и М. Единични са случаите, в които кръщават новородено с име, чиято начална  буква е Ц, Ч или Ш. Според шуменската статистика, през миналата година не е използвана една единствена буква от българската азбука – Щ, а У  и О стоят начело само на мъжки лични имена.

Най-разпространеното българско име Иван е едва на четвърто място сред новородените момчета през миналата година.

Най-разпространеното българско име Иван е едва на четвърто място сред новородените момчета през миналата година.

По данни на Териториалното статистическо бюро в Шумен, през 2011 г. в областта най-таченото име при родените мъжки рожби е Александър, заемащо дял от 3 % , следвано от Даниел и съкратеният вариант Алекс. Най-разпространеното мъжко име в България Иван дели  четвъртото място с Габриел. В Шуменския регион сред най-предпочитаните български мъжки лични имена попадат още Божидар и Мартин (пети), Георги, Димитър и Пламен (шести) и Никола, който дели седмото място с Виктор, Кристиян, Румен, Ивайло и Мирослав.
При момичетата, проплакали през изминалата  година, води името на победата Виктория. На второ и трето място стоят по две имена, като  втори по популярност са Симона и Никол, а трети Александра и Мария. В топ 10 на личните женски имена,  вписвани най-често в кръщелните свидетелства, са и Йоана, Мелиса, Ванеса, Сияна,  Сиана, Габриела, Калина. И още нещо се забелязва от статистическите данни в Шуменско – традиционното българско име Николинка е избирано 12 пъти по-рядко от заимствания френски вариант Никол, а Габриела е два пъти по-срещано от Гергана. Пет са малките дами, чието първо име е комбинация  от две лични имена.
Етническото  многообразие в Шуменска област разнообразява и личните имена на новородените. При момчетата с мюсюлмански произход води името Мерт, докато Мустафа и Мехмед се срещат четири пъти по-рядко. И при момичетата първенството се държи от  имена с модерно звучене – Мелек и Селин.
ШЗ

Категория | Общество

Коментирай

  • Kоментирано
  • Популярно
  • Ново
  • Тагове

Архиви

Времето в Шумен

Днес
Partly sunny
20°C
06.07.2015
Partly sunny with thundershowers
28°C
07.07.2015
Mostly sunny
30°C
08.07.2015
Sunny
31°C
 
Агенция КРОСС