България и Румъния: с най-висока детска смъртност в ЕС

Тъжна статистика показа, че България, заедно със северната ни съседка – Румъния, е оглавила класацията по отношение на най-голям брой бебета до 1 година, починали през 2018 г. Това предаде EurActiv, а статистическите данни бяха разпространени вчера, 9 март.

На всеки хиляда бебета са отбелязани 6 смъртни случая в Румъния, а у нас коефициентът е  5.8. Следват ни Малта, където коефициентът на смъртност е с две десети по-малко – 5.6.

Обобщените данни за Европейския съюз

Що се отнася до обобщените данни за Европейския съюз, то през същата година са регистрирани 14 600 смъртни случая на бебета, ненавършили една година. В този случай коефициентът се изчислява на 3.4, в дванадесет от страните-членки смъртността надвишава средното ниво.

Словакия, Люксембург, Хърватия, Белгия, Франция, Полша, Дания, Гърция и Нидерландия се нареждат в низходящ ред след първите три страни, сред които, както вече стана ясно, България се нарежда на второ място.

По-обнадеждаваща е статистиката за коефициента на детската смъртност в държави като Словения и Естония, където стойностите са съответно 1,7 и 1,6.

Какво сочат данните за изминалото десетилетие – от 2008 до 2018 година

Само един бегъл поглед към изминалото десетилетие /2008-2018 година/ сочи, че коефициентът на детската смъртност е намалял и от 4,2 се е понижил на 3,4 – твърдят специалистите от Евростат. Това означава, че в сравнение с изминалите 20 години, бебешката смъртност е намаляла двойно – през 1998 г. са отчетени 6.6 смъртни случая на 1000.

Наскоро се разбра също, че според изследването, осъществено от комисия, съставена от повече от 40 експерти от цял свят и което носи името “Бъдеще за децата на света”, България отново е на второ място в класацията по най-лоши условия за отглеждане на деца. Първото място и този път е отредено на Румъния. Учените, участвали в изследването са събрани от УНИЦЕФ, авторитетното медицинско списание “Ланцет” и Световната здравна организация /СЗО/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *