България каза НЕ на Евровизия 2019

България обяви, че няма да участва в музикалния конкурс “Евровизия” 2019, който ще се състои в Изреал. Това разпространиха от БНТ в официалния си сайт. Благодарствени съобщения бяха пуснати до всички изпълнители, включително и до най-малките певци и певици. За причина се сочи оптимизацията на публичните разходи или иначе казано става дума за недостиг на финансови средства.

Разходите за подготовката на българските участници, продуцирането и създаване на песни, изработката на телевизионен клип и цялостната организация” струват скъпо на българската национална телевизия и тя не може да си позволи толкова големи харчове, въпреки че на конкурса участват наистина талантливи хора, които имат способностите да станат първи в конкурса.

Историята на България в Евровизия стартира през 2005, а две години по-късно Елица Тодорова и Стоян Янкулов се класираха в топ 5 с българската песен “Вода”. Доброто българско участие продължи през 2016 година, когато Поли Генова стана четвърта в конкурса с нейния хит “If love was a crime go”. Нашите успехи обаче не свършват дотук, тъй като през 2017 Кристиян Костов и неговата песен “Beautiful Mess” се класират на рекордната за българите втора позиция.

При всички положения липсата на български представител на Евровизия 2019 няма да бъде посрещната добре от обществото, но и причината, която изтъкват от националната телевизия трябва да бъде уважена. Големият въпрос сега е ще се завърне ли България на европейската сцена или нашето отсъствие от нея ще остави траен белег. На този и много други въпроси, очакваме отговори в най-скоро време.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *