Всичко, което трябва да знаете за подовите климатици

Търсите си нов климатик и се чудите какъв точно да изберете? Ако сте говорили със специалист по климатизация, то най-вероятно са ви споменали за подовите климатици. И макар, че все още не са толкова популярни, колкото другите видове климатични системи, подовите климатици могат да бъдат идеалното решение за по-малки помещения или такива с ограничено пространство на стените.

Подовите климатици могат да бъдат също толкова ефективни и икономични, колкото и традиционните климатици. Подовите климатици на Klimatici.bg са на конкурентни цени и отговарят на вашите специфични нужди и бюджет. А сега, нека проучим по-подробно този вид системи, техните уникални характеристики и да открием как те могат да ви осигурят комфорт и удобство през всички сезони.

Какво представляват подовите климатици?

Подовите климатици са подобни на традиционните климатици за стена, с разликата че те са специално проектирани за монтиране на нивото на земята. Те обикновено са по-компактни и имат по-привлекателен дизайн.

Подовите климатици, подобно на традиционните, се състоят от два компонента – вътрешно и външно тяло. Вътрешното тяло на подовия климатик се поставя на пода или се монтира на платформа до стена. То обикновено разполага с голяма решетка или вентилационен отвор, който позволява ефективно разпределение на въздуха. Външното тяло се монтира извън сградата.

Както вече споменахме, подовият климатик е по-малък в сравнение с другите видове климатици. Поради тази причина, този вид системи често се използват в офиси, ресторанти, хотели или малки магазини. Те обаче могат да бъдат идеален избор и за жилищни имоти, особено ако пространството на стените ви е ограничено.

Въпреки малките си размери, подовите климатици функционират като конвенционалните стенни климатични системи. Те са оборудвани с технологии, открити в традиционните дизайни, включително компресор, филтриращ модул, хладилен агент и турбовентилатор.

Повечето подови климатици имат капацитет на охлаждане и отопление, които варират от 2,5 до 7 kWh, което би охладило стая с площ от 10m2 до 60m2. Имайте предвид обаче, че точните им способности ще зависят от модела, който изберете да закупите. Подобно на традиционните климатични системи, подовите климатици се предлагат в инверторни и неинверторни модели.

Как работи подовият климатик?

Процесът на работа на подовия климатик е идентичен на този на стенния климатик. Основната разлика е, че е по-близо до земята, което позволява по добра циркулация на въздуха в домове с високи тавани.

Подобно на моделите за стена, монтираният на пода климатик има филтриращ модул за отстраняване на прахови частици, турбовентилатор, хладилен агент и компресор за охлаждане и отопление. Те имат вентилационни отвори в горната или долната част или от двете страни за студения въздух, който се произвежда в уреда.

За да генерира хладен въздух, подовият климатик използва хладилен агент, който циркулира през модула, създавайки цикъл на изпарение и кондензация, докато хладилният агент се променя от течност в газ. По време на изпаряване хладилният агент абсорбира топлина, а след кондензацията се отделя топлина. Както при всички останали климатици, моделите за под също имат отделно работно звено както за отвеждане, така и за връщане на топлината.

Подовият климатик, както и стенния, може да се управлява с дистанционно. Консумацията на енергия на устройството също може да се регулира, като ви позволява да изберете правилния режим за всяко състояние.

С други думи, подовите климатици функционират по същия начин като климатиците със сплит система, предлагайки повечето от функциите и предимствата, без да изискват стенен монтаж.

Предимства на подовите климатици

Тук са някои от основните предимства на подовите климатици.

  • Спестяване на място. Не всички домове разполагат с достатъчно пространство на стената, където да се инсталира голям стенен климатик. В такива случаи, подовите климатици са идеалното решение. Те могат да се монтират в близост до пода или във вдлъбнати зони, като неизползваеми камини. Това ви позволява да запазите ограниченото пространство на стената за декорации.
  • Нископрофилен дизайн. Нископрофилният дизайн на подовите климатици ги прави много по-привлекателен избор за домашен климатичен контрол в сравнение с обемистите тела, монтирани на стени.Тези устройства са малки, тънки и лесни за почистване.
  • Универсалност. Независимо кое време на годината е, вашият подов климатик ще заслужи своето място.Той е идеален както за отопление през зимата, така и за охлаждане през летния сезон.

подов климатик

При кои ситуации подовият климатик може да бъде най-добрият избор?

Подовите климатици най-често се използват в помещения с ограничено пространство на стените, където няма възможност да се постави вътрешно тяло на стандартен климатик.

В много домове стените се използват за излагане на произведения на изкуството като картини или други предмети за декорация. Монтирането стенен климатик може да повлияе на външния вид и декора на помещението. Ето защо, в тези случаи се предпочита система за подов монтаж, тъй като тя може да бъде поставена във всеки ъгъл на стаята и да служи за същата цел.

Подовият климатик също е идеално решение за сгради с големи прозорци, където не е възможно инсталирането на разделен стенен модул.  Друг случай, в който този вид климатик може да бъде добър избор за вас е, ако имате пространства с ниски ъглови тавани, където трудно може да бъде поставен обикновен климатик.

Домовете с много високи тавани също могат да се възползват от монтирани на пода климатични системи. Това е така, защото горещият въздух има повече място да се разпръсне от нивото на земята вместо от тавана. Неизползваните камини са често срещано място за поставяне на подови климатици.

Някои собственици предпочитат подови климатици заради дискретния им вид. Традиционните климатични модули заемат голямо пространство на стената и не могат лесно да бъдат „замаскирани“. Подовите модули обикновено са много по-малки от тези за стена и освен това, се предлагат в по-естетични стилове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *