Драстично поскъпване на застраховката “Гражданска отговорност”

Неприятни новини за шофьорите не само в София, но и в цялата страна. Застраховката “Гражданска отговорност” поскъпва драстично. Още в края на миналата седмица полицата бе оскъпена с между 40 и 50 лева от почти всички застрахователни компании. От началото на годината не е имало по-чувствително оскъпяване на услугата.

Когато прибавим към общата сметка и останалите поскъпвания през годината, общата стойност на полицата вече гони средна цена от около 270 лева. Увеличението е сериозно, защото в случая говорим за поскъпване с почти 100 лева от началото на 2018 г.

Като най-рисков град, разбира се, шофьорите в София ще плащат повече. Но това важи и за останалите области, разказват брокери пред в-к “Сега”.

Сигнали за подобно предстоящо поскъпване на “Гражданска отговорност” имаше още преди около десет дни. Застрахователните агенти масово отправяха предупреждения към своите клиенти, че до дни полицата ще скочи с още 50 лева. Водачите, чиито полици изтичат през следващите три месеца, получаваха предложения за подновяване с предварителна дата.

В началото на миналата седмица представители на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) отрекоха за подобно предстоящо поскъпване, обяснявайки, че всеки отделен застраховател сам определя политиката си в това отношение. Масовото оскъпяване на полицата обаче е факт.

Преди около две седмици Комисията за финансов надзор (КФН) представи доклад, според който събраните премии през 2017 г. от автомобили, камиони и автобуси не успяват да покрият разходите на различните застрахователни компании за изплащане на обезщетения.

“Гражданска отговорност” е задължителната застраховка, която покрива щетите, предизвикани от водач на трети лица. Според по-песимистичните прогнози на Комисията за финансов надзор, през тази година загубите при леките автомобили могат да надхвърлят сумата от 60 милиона лева.

Трябва да отбележим, че в своя доклад Комисията не препоръчва повишаване на стойността на полицата. Застрахователи прогнозираха, че до края на годината полицата ще поскъпне с около 20%. Малко хора обаче очакваха толкова внезапно увеличение на стойността ѝ.

Според експерти от АБЗ, процесът на увеличаване на цената на “Гражданска отговорност” е стартирал още при излизането на доклада на КФН.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *