ЕС гласува за пълна забрана на пластмасите за еднократна употреба

Плановете на Европейския съюз са до 2030 г. е да се въведе забрана за използването на десет типа пластмасови изделия за еднократна употреба. Това включва сламки, прибори за хранене, бъркалки за кафе, чаши, бутилки и други.

В сряда депутатите от ЕС гласуваха с 571 гласа в полза на решението за редуциране на използването на пластмасовите изделия. Тази инициатива следва решението на Китай да забрани вноса на пластмасови отпадъци за рециклиране. ЕС се присъединява към правителствата, които са поели ангажимент с разрешаването на глобалния проблем и екологичната криза в топва направление.

Предстои на държавите-членки на ЕС да одобрят решението, изпълнението на това нововъведение няма да е лесно, което го превръща в трудно, но не невъзможно начинание.

Целта на забраната е да влезе в сила от 2021 г., за да има достатъчно време планиране на преход. ЕС апелира да се направи промяна към екологична алтернатива, давайки достатъчно време за нейното осъществяване. Това ще подпомогне състоянието на дивата природа, околната среда и животните.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *