Застраховката “Гражданска отговорност” скача с 10%

Задължителната застраховка “Гражданска отговорност” за шофьорите ще задържи цената си до края на годината, но в началото на 2019 година ще се вдигне с около 10%. Това прогнозират експертите от няколко големи застрахователни компании, цитирани от “24 часа”.

В застрахователния бранш смятат, че средната цена за най-масовите модели коли ще се задържи в рамките на 250-270 лева до края на годината. Заради отстъпката за посредника, при купуване от броеки, сумата може и да бъде варираща с около 10-12% отгоре.

Припомняме, че допреди няколко месеца средната цена на полицата бе значително по-ниска – между 200 и 210 лева. Поскъпването обаче бе наложено от факта, че данните на финансовия регулатор отчетоха разлика от 60 млн. лева между приходи и заплатени щети. Освен това, дойде и решение на Съда, което разшири кръга от хора, които имат правото да искат обезщетение след претърпени катастрофи. Бе увеличен и давностния срок за предявяване на исковете.

Според изчисленията на експертите, размерите на непредявените претенции може да достигне сумата от 1 млрд. лева. Основание за такава прогноза получаваме от данните на КАТ за петгодишния период, през който давността още не е изтекла.

В настоящия момент застрахователните фирми изплащат обезщетения отпреди три години. Това означава, че тепърва предстои да се изплащят обезщетения от “черната” 2015 година, която е пикова откъм катастрофи и жертви. За 708-те жертви на пътя от тази година тепърва започват да излизат съдебни решения.

Заради постоянно повишаващите се като стойност имуществени и неимуществени обезщетения, отсъждани от магистратите, застрахователните компании се чувстват притиснати, пише “24 часа”. Според тях, размерите на обезщетенията в България са сравнително високи, сравнено със средните такива в Европа.

Съдийското решение води до още по-засилен дисбаланс на пазара и ще се отрази на стойността на полицата през следващата година, уточняват застрахователите. У нас няма и методика, нито пък законова разпоредба, която по един строг начин да определя размера на всяко едно обезщетение. Именно заради това, стойността на обезщетенията варират, в зависимост от практиката на различните съдилища.

1 thoughts on “Застраховката “Гражданска отговорност” скача с 10%”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *