За какво се използва грунда

На пръв поглед, готовата боядисана повърхност изглежда красива и с равномерно покритие на боята. Съществува обаче една тънкост, която трябва да бъде взета под внимание, преди същинското нанасяне на цветното финално покритие. Необходимо е повърхността на основата да се подготви за това, чрез използването на специални грундове. Какви са техните особености и как правилно се разреждат?  Как се нанасят и какви са отделните видове?

Какво трябва да знаем за грунда

Предназначението на грунда е да подготви и заздрави основата за нанасянето на финалното покритие. Той е с многокомпонентен състав за създаването на висока адхезия между основата и крайното покритие. Този материал може да се нанася върху всякакви повърхности, но за всяка от тях е разработен и различен вид. Например, има специален грунд за метал и дърво, за камък и мазилки, за стени и тавани, за пластмаса.

 

След правилното приготвяне и нанасяне, финалното покритие върху повърхността става по-равномерно, а цветовете по-наситени. Липсват петната на местата, където мазилката е попила повече, а самата основа и нейните отделни частици за слепени по-здраво.

Как се разрежда

В зависимост от вида, пропорциите варират, за това проверете препоръчителното съотношение за правилно разреждане. Ние обаче Ви съветваме да не разреждате целия материал, а само толкова, колкото смятате, че ще употребите в настоящия момент. Това е препоръчително, защото по-продължителният престой на разредения грунд ще загуби неговите качества и той става по-неефективен след това.

Как се нанася

В процеса на нанасяне на грунда има някои тънкости, като:

  • Температурата на въздуха да е стайна – в пределите на 20-26 °C;
  • Добре изчистете основата от петна или мазнини и други пречещи на покритието замърсители;
  • Полагането се извършва с четка, валяк или с машинка за впръскване под налягане;
  • Прочетете инструкциите за приготвяне на подходящата смес спрямо нейния вид;
  • Изсипете готовата течност в по-широка тава, така че да Ви е удобно да топите мечето и да го цедите;
  • Нанасянето трябва да се извършва плътно и без пропуски, а след като сте готови, трябва да изчакате за пълното изсъхване преди нанасянето на втори слой (вижте на опаковката);
  • Винаги се започва отгоре надолу и задължително носете предпазни средства за очите, ръцете и дрехите.

Какви видове има

Основно съществуват няколко вида като дълбокопроникващ, чието предназначение е за подобряване и заздравяване на порестите основи. Другият вариант е против мухъл, който е базиран на органични вещества и химически съединения за борба с мухъла, плесента и гъбичките. Според мненията на различни независими експериментатори, дълготрайността на новото покритие, при употребата на грунд, е почти 100% по-голяма пред случаите, когато не го използвате.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *