Какво да очакваме в индустриалния сектор?

Индустриалният сектор бележи невиждано досега развитие в последните години. Все повече компании разчитат на работата на машините, продуктите на роботиката и в частност на изкуствения интелект. Всички тези промени и новости в използването на технологии и роботи неминуемо водят до нови качества и предимства на производствения процес, които са свързани с по-ефективна работа на служителите. 

Експертите предвиждат, че бизнесът ще продължи да залага на потенциала на дигиталните функции на роботите и тяхната възможност да постигат дадени цели за много по-кратък период от време, без да изразходват твърде големи ресурси. Всички тези промени се синтезират в наименованието ,,индустрия 4.0”, което представлява днешната тенденция в развитието на автоматизацията и обмена на данни при технологиите на производство. В тази статия ще разгледаме какви видове нови технологии и роботи ще навлязат в индустриалния сектор през следващите няколко години.

Най-популярният източник на професионална техническа информация за производствения сектор е сайтът на списание Инженеринг ревю – Engineering-review.bg .

1. Изчислителна мощност

Компютърната мощ вече е заела своето място в цифровата ера, като почти всяко устройство и уред са компютъризирани. И това е тук за още повече, тъй като експертите по наука за данни прогнозират, че изчислителната инфраструктура, която изграждаме в момента, ще се развива само към по-добро през следващите години. В същото време вече имаме 5G; големите компании в сектора на технологиите се готвят за ерата на 6G с повече мощност в нашите ръце и устройства. Изчислителната мощ генерира повече технологични работни места в индустрията, но ще изисква специализирани квалификации, които кандидатите да придобият. От науката за данните до роботиката и IT управлението, тази област ще осигури най-големия процент от заетостта във всяка страна. Колкото повече компютри се нуждаят от нашите устройства, толкова повече техници и IT специалисти ще бъдат необходими. Ето някои от професиите, които ще стават все по-търсени в тази област:

 • Анализатор на данни;
 • AI инженер;
 • Специалист по роботи;
 • AI архитект;
 • Дизайнер на роботи.

2. По-интелигентни устройства

Роботите играят съществена роля в това да направим нашия свят по-умен и гладък. Това не е просто технология, която да създаде прототип на човека, а следващата стъпка, за да направим живота си безпроблемен и по-опростен. Почти всяка задача от ежедневието се нуждае от интелигентни софтуерни приложения, които да направят работния ни живот по-управляем. По-интелигентните устройства са друго допълнение към IT индустрията, която е с големи изисквания и търсене, тъй като все повече компании се трансформират в цифрови пространства. Почти всяка работа на по-високо ниво изисква добри познания относно технологиите и автоматизацията в наши дни. Работните места, които ще бъдат повлияни от тези промени, са:

 • ИТ мениджър;
 • Учени по данни;
 • Продуктови тестери;
 • Продуктови мениджъри;
 • Инженери по автоматизация;
 • ИТ изследователи.

3. Изкуствен интелект (AI) и машинно обучение

Изкуственият интелект, или AI, доби изключителна популярност през последното десетилетие, но продължава да бъде една от новите технологии, тъй като забележимите му ефекти върху начина, по който живеем, работим и играем, са само в ранните етапи. AI вече е известен със своето превъзходство в разпознаването на изображения и реч, навигационни приложения, лични асистенти за смартфони, приложения за споделяне на превози и много други.

Пазарът, свързан с производство на роботи и изкуствен интелект, ще нарасне до индустрия от 190 милиарда долара до 2025 г., като глобалните разходи за когнитивни системи с изкуствен интелект ще достигнат над 57 милиарда долара през 2023 г. С разпространението на влиянието на изкуствения интелект в секторите ще бъдат създадени нови работни места в разработката, програмирането, тестването, поддръжката на тези технологии.От друга страна, AI също предлага някои от най-високите заплати днес, вариращи от над 250 000 лева на година (инженер по машинно обучение) до 290 000 лева на година (AI архитект). Всичко това дава ясен знак – професиите, занимаващи се с устройството, управлението и внедряването на роботи и изкуствен интелект в ежедневието, стават все по-търсени и добре заплатени.

Машинното обучение също се внедрява във всички видове индустрии, създавайки огромно търсене на квалифицирани професионалисти. Експертите прогнозират, че AI, машинното обучение и автоматизацията ще създадат 9 процента от новите работни места в САЩ до 2025 г., включително професионалисти по наблюдение на роботи, специалисти по обработка на данни, специалисти по автоматизация и създатели на съдържание, така че този сектор на иновативните технологии се развива с бърза скорост. Получаването на познания, свързани с управлението на роботи и изкуствен интелект, ще ви помогне да си осигурите работни места като:

 • Изследовател на AI;
 • AI инженер;
 • Инженер по машинно обучение;
 • AI архитект.

4. 3D печат

Ключова тенденция в иновациите и технологиите е 3D принтирането, което се използва за формулиране на прототипи. Тази технология оказва влияние в биомедицинския и индустриалния сектор. 3D принтирането е друга технология която ще продължи да набира популярност. За компании в сектора на защита на данните и здравеопазването, които изискват често използване на 3D печат за своите продукти, работни места са добре платени и са международни. Всичко, от което се нуждаете за реализация в тази област, са познания върху изкуствен интелект, моделиране и 3D принтиране. Някои от работните позиции в тази област включват:

 • CX програмен мениджър;
 • Инженер по емулация на прототипи;
 • AI инженер;
 • Оперативен мениджър.

Заключение

Индустриалният сектор се разраства до все по-големи размери. Той започва да разчита на иновации като възобновяеми източници на енергия и изкуствен интелект, което ще означава допълнителни средства за производството и изграждането на роботи. Според експертите от Инженеринг ревю, индустриалният сектор ще се насочи към допълнителна дигитализация, която ще отвори нови работни места и възможности за квалифицирани кадри по цял свят. Всичко това означава само едно – придобиването на умения в тази сфера ще бъдат от ключово значение в бъдеще.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *