Пътят на интернет от Америка до София

Кога се е появил интернет?

Отговорът на повечето хора ще бъде индивидуален и вероятно ще бъде обвързан с личното им преживяване и опознаване на тази сложна мрежа. С други думи повечето от нас започват да  използват интернет в София едва след 2000г. и ни е трудно да повярваме, че рождената му дата е между 60-те и 70-те години на миналия век.

Това е нормално, тъй масовата му употреба от потребителите започва през 90-те години. Родината няма да изненада никого, страната с най-големи възможности, а именно САЩ. В началото интернет е нищо повече от обикновен проект на американците с цел запазване и предавана на военни данни. Най-просто казано те тръгват от идеята да създадат мрежа, която да свързва две или най-много три американски централи, по които да тече секретна информация и това да затрудни разузнавачите. Така години по-късно тази мрежа става мрежа от множество мрежи и проектът става една услуга, която се консумира от цял свят.

Историята на интернет понякога звучи невероятно и може би затова е толкова вълнуващо да се разказва. Ние сме свикнали с употребата му до такава степен, че не можем да си представим, че е имало свят и информация преди той да съществува. Факт е, че голяма част от революционните открития са се случили заради улеснението, което имаме. Учим по-бързо, правим открития по-бързо и това спестяване на време движи светът напред към едно бъдеще с по-малко въпросителни.

България, както всички развити страни в света, се възползва от интернет услугите. Тук също можем да кажем, че родината ни е станала една идея по-добро място за живеене, откакто съществуват услуги като онлайн дистанционно обучение, работа в интернет пространството, учене на чужди езици там и възможност за запознаване с хора от цял свят. Всички тези изброени неща правят възможна идеята за стопяване на границите и реализирането на идеи, които някога са звучали утопично. Например да живееш в България и да работиш в компания, която се намира в Япония или да се запознаеш с човек от Австралия.

София е една от многото световни столици, които се радват на добри интернет услуги. Например почти всички училища в града се радват на безжичен, безплатен и в повечето случаи общодостъпен, интернет. По този начин учениците имат постоянна връзка със света и достъп до всякакъв род информация. Големият град предлага и множество опции, затова можем да се досетим, че услугите за интернет в София са най-различни. Те варират по цена, качество, предлагане на различни пакети и още куп екстри с цел да се пребори конкуренцията.

Друг интересен факт по темата интернет в София е, че може да се возиш в градския транспорт и да осъществяваш онлайн комуникация абсолютно безплатно. Наскоро беше нашумял проблемът с мръсния въздух в столицата. По този повод кметът на града пусна определен брой нови автобуси, които се движат по най-използваните маршрути с природен газ. Освен плюсът, че се грижат за състоянието на въздуха, можем да кажем, че имат отношение и към комфорта на пътниците. Столичаните се радват на страхотни условия за пътуване по европейски стандарт. Докато отиваш на работа или се прибираш от тежък ден, имаш възможност и място, на което да заредиш батерията на телефона си и да сърфираш с безплатния WiFi, който е на разположение на пътниците.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *