Какви рискове крие купуването на автомобил втора употреба

Малцина са вече онези, които могат да си позволят да купят чисто нов автомобил и да му се наслаждавате дълго, преди да започнат с посещенията при автомонтьори. Затова и голяма част от водачите в България прибягват до покупката на кола „втора ръка“. Какви рискове крие това и как можете да ги избегнете, ще разберете в следващите редове.

Какви опасности дебнат от употребяваните автомобили

Макар и външно да изглежда лъскав автомобила, това не е гаранция, че техническото му състояние е добро. Съществуват множество некоректни търговци, които с цел по-бърза продажба придават добър външен вид на колата, без въобще да обърнат внимание на нещо, което е много по-важно – нейната техническа изправност. 

Такива автомобили са рискови по пътя и могат да доведат до неприятни изненади за техните води. Ето и най-често срещаните неща, с които можете да се сблъскат кандидат купувачите на автомобил втора употреба.

  • Повреда в колата, която собственикът се опитва да прикрие. Не е изключено и тя да е претърпяла пътно-транспортно произшествие. Не са никак малко автомобилите, които са претърпели щети и техните собственици по всевъзможни начини се опитват да ги прикрият.
  • Километражът е превъртян – това е една от най-често срещаните манипулации при употребяваните автомобили. Това е сравнително евтина процедура, която би могла да повиши цената на колата значително, стига измамата да не бъде разобличена.
  • При купуването на употребяван автомобил, не е изключена и вероятността той да е краден.
  • Много от колите втора ръка се предлагат на безумно ниска цена. Това не би трябвало да привлече купувача, а по-скоро да го отблъсне. Ниската цена на добре поддържан външно автомобил, е сигурен признак, че нещо не е наред.

Да си купите „читава“ кола втора употреба днес не е толкова лесно. За да сте сигурни в избора си, най-добре направете предварителен оглед на автомобила.

Какво включва услугата „проверка на колата преди покупка“

Не всеки има познат автомонтьор, на когото може да се довери напълно при покупката на употребяван автомобил. Затова и голяма част от потенциалните купувачи прибягват до една широко използвана услуга – проверка на колата преди покупка, която се предлага от голяма част от оторизираните диагностични центрове.

Това е комплексна услуга, която включва в себе си редица дейности, имащи за цел да предпазят купувачите от некоректните търговци. Ето и на какво основно ще наблегне една добра фирма, извършваща тази дейност:

  • пълен преглед на двигателя за неизправности, които биха стрували доста скъпо на купувача;
  • проверка на спирачната система, която задължително трябва да бъде изрядна, за да не изложи новия собственик на автомобила в рискови ситуации;
  • проверка на скоростната кутия и съединителя;
  • на ходовата част, която е не по-малко важна за безопасността на всеки водач на пътя;
  • задължителен оглед на интериора, който често бива подценяван.

Наред с всички тези проверки, добрата фирма ще може да ви каже колко би ви струвало и да поправите някои дребни „несъвършенства“, които са открити. Ако смятате, че точно това е вашият автомобил въпреки това, можете да разчитате и на помощ за отстраняването им.

Автодиагностика на място – възможно ли е това?

Да, напълно възможно е. Не е нужно да закарате харесаната от вас кола в диагностичния център. Достатъчно е само да се свържете с професионалисти, които ще дойдат на посоченото от вас място, за да ви помогне да вземете най-доброто решение за покупка.

Автодиагностика на място се извършват почти всички големи диагностични центрове. Разполагат с преносима висококачествена апаратура, благодарение на която бързо ще могат да открият проблемите на оглежданата от вас кола.

Да се ​​​​доверите на оторизиран диагностичен център, е може би най-разумното решение. Със сигурност ще се наложи да инвестирате някой и друг лев, но освен това ще си спестите големи неприятности и някои разходи в бъдеще.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *