Какви са ползите от премахването на ДПФ/ФАП

Производството на голяма част от дизеловите автомобили е съобразено с екологичните изисквания на ЕВРО стандартите. За целта те имат малко по-съвременна уредба, целяща да се намалят вредните емисии за околната среда. Добавени са някои допълнителни системи или  авточасти, чиято роля е да сведат вредните емисии до минимум.

Едно от нововъведенията при дизеловите автомобили е DPF/FAP – филтър, задържащ твърдите частици, които се отделят при горенето. Впоследствие тези частици се изгарят. Това се случва, ако филтърът е изправен и функционира нормално. В случай, че не се стигне до самоизгарянето им, е налице някакъв проблем с ДПФ/ФАП. Сега се налага намесата на опитни специалисти, които да предотвратят по-нататъшните проблеми за автомобила.

Най-доброто, което може да се направи, е да се пристъпи към премахване на филтъра за твърди частици . Това е операция, която задължително така механично му включва премахване и софтуерното изключване. Тоест, както сами разбирате, само физическото отстраняване на филтъра не е достатъчно. Ако софтуерното изключване на ДПФ/ФАП не бъде извършено, информацията, която ще се подава от компютъра, ще бъде неправилна. А това несъмнено в даден момент ще доведе до преминаването му в авариен режим.

 

Ползи от премахването на ДПФ/ФАП

Не е фатално, ако автомобилът се движи без филтър за твърди частици. Отстраняването на ДПФ/ФАП по никакъв начин няма да попречи на работата на двигателя. Напротив, тази дейност дори ще доведе до някои подобрения.

След премахването на DPF/FAP:

  • се увеличава мощността на автомобила. Запушеният филтър със сигурност е пречел на нормалното функциониране на двигателя. Когато той се използва, работата на двигателя се подобрява. А това несъмнено води до увеличаване на мощността на автомобила;
  • намалява се разходът на горивото – когато двигателят работи трудно, е напълно нормално разходната норма на горивото значително да се повиши. След премахването и софтуерното изключване на филтъра, двигателят започва да функционира вече правилно и това води до понижаване на горивния разход. И тук става дума за спад от порядъка на 1-1,5 литра гориво на 100 км пробег;
  • пушекът по време на движение изчезва – сигурни сме, че и вие сте се сблъскали с това, нали? Докато шофирате, в огледалото за обратно виждане да наблюдавате неприятния облак дим, който следва навсякъде. Това се случва, защото двигателното масло започва да се пълни с гориво. И черният облак дим е най-малкото, което може да ви се случи в тази ситуация. Пораженията по двигателя може да се окажат много сериозни и това да ви струва много скъпо.

Когато премахването на ДПФ/ФАП е извършено от опитни специалисти, това са ползите, които несъмнено ще използвате. Затова е добре винаги да се доверявате на най-добрите. Особено, щом става дума за препрограмиране на компютъра на автомобила ви.

Има ли друг начин за по-добро функциониране на дизеловия двигател

Наред с филтъра за твърди частици, дизеловите автомобили имат и специален клапан, който регулира потока на изгорелите газове. Това е ЕГР – клапанът, който връща част от изгорелите газове обратно в двигателя. С това се постига забавяне на процеса на горене и намаляване на образуването на азотни оксиди, които са изключително вредни за околната среда.

Когато клапанът функционира правилно, всичко за автомобила е ок. С течение на времето обаче той се зацапва и започва да функционира неправилно и трудно. Това натоварва двигателя и е възможно неговата мощност драстично да спадне, а разходът на гориво – значително да се повиши. За да се избегнат по-нататъшните поражения на двигателя, се налага отстраняването на клапана . То включва механичното отстраняване и софтуерното изключване на ЕГР . След отстраняването му всички параметри се връщат в норма:

  • мощността на двигателя се увеличава;
  • разходът на гориво спада;
  • черният пушек, който ви е съпътствал навсякъде, изчезва.

Грижата за автомобила е дейност, която мнозина пренебрегват или отлагат. Не са малко и тези, които предпочитат да се доверят на анонимни и не толкова известни майстори. Често обаче това им струва скъпо впоследствие. Преработката на файловете, която се извършва при тези манипулации си изисква солидни познания. Затова най-добрите специалисти са и най-доброто решение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *