Какво е влагоабсорбатор?

Източник: trotec.com

Влагоабсорбаторът е уред, който се използва за обезвлажняване на въздуха в едно помещение. Това приспособление засмуква въздух от мястото, на което е позиционирано, прекарва го през аспиратор и го връща обезвлажнен/изсушен обратно в помещението. 

Влагоабсорбаторите не изискват някакво по-специално управление или поддръжка. Нужно е само периодично да изхвърляте събраната в резервоара вода и да почистване филтъра. Тези уреди автоматично спират да работят при достигане на необходимата влажност и отново се включват, когато влагата надхвърли желаните нива.

Влагоабсорбаторите можете да срещнете и под наименованията влагоуловители или изсушители за въздух.

Видове

Съществуват 3 основни вида влагоуловители – хладилни (с компресор), десикантни и индустриални (система за целия дом). Всеки има различни методи за събиране на влагата, като за тях можете да прочетете в следващите редове. Познавайки различните видове влагоабсорбатори , ще можете по-лесно да решите какъв тип би бил подходящ и за Вашия дом.

Хладилни влагоабсорбатори

Абсорбаторът с хладилен агент поддържа почти същия процес на работа като всеки един стандартен хладилник. Металната плоча, върху която кондензира влагата бива охлаждана. Вентилаторът на уреда постоянно засмуква въздуха в помещението, като през цялото време влагата кондензира върху плочата и капе в резервоара за вода на изсушителя. 

В крайна сметка относителната влажност в стаята/дома намалява до нормално ниво, след което уредът превключва в режим на готовност. Влагоуловителите с хладилен агент са най-ефективни при нормална стайна температура и тяхната производителност намалява драстично при по-хладни условия. 

Влагоабсорбаторът с хладилен агент може да работи ефективно и при по-ниски температури, но изисква компоненти с по-висока производителност и допълнителни функции. 

Какво е влагоабсорбатор?

Източник: trotec.com

Десикантни изсушители (влагоабсорбатори с химически таблетки)

Десикантният изсушител се различава от типа хладилен агент, описан по-горе. Този уред абсорбира водата от въздуха с помощта на химически материал. Десикантът е вещество, което поема и абсорбира влагата (най-вероятното сте го виждали под формата на малка опаковка кристали в кутиите с нови обувки например).

В изсушителя десикантът работи по следния начин – колелото, заредено с химическо вещество се върти бавно, като поема входящия въздушен поток. По време на цикъла на въртене през колелото преминава поток от топъл въздух, който “реактивира” десиканта и той отстранява влагата. 

След това кондензираната вода се събира в резервоара на изсушителя или автоматично се източва през тръба от задната част на уреда. Този тип влагоабсорбатори обикновено са доста по-малки и по-леки в сравнение с хладилните такива.  

Основната причина да изберете десикантен изсушител е, че той може да работи при много по-ниски температури от уредите с хладилен агент. Ако избирате влагоуловител за по-студени помещения като сервизи, гаражи и работилници, може да си вземете влагоабсорбатор с химически таблетки.

Недостатък при тези уреди е, че имат нужда от много енергия, за да работят (обикновено консумират 600-800 W на час).

Индустриални изсушители (за вентилация на цялата къща)

Вентилационните системи се считат за най-ефективния начин за премахване на влага, мухъл и конденз от Вашия дом. Тези уреди са изключително икономични, тихи и производителни.

Тези модули могат да се поставят в таванско помещение, като изтласкват въздуха оттам надолу във Вашия дом чрез дискретна решетка, монтирана в коридора. Постоянното доставяне на чист въздух изкарва стария, застоял и влажен въздух през естествените точки на изтичане в дома Ви, оставяйки стаите по-свежи и сухи.

Инсталирането обикновено отнема около час, като модулът може да бъде монтиран от всеки. 

Ползи от влагоабсорбаторите

Влагоуловителите спомагат за намаляване на възникването на алергии и заболявания. Те абсорбират влагата и не допускат поява на мухъл, който може да доведе до респираторни проблеми като астма и др. Пречистват въздуха и от други дразнещи частици и микроби като цветен прашец, животински пърхот, акари.

Влагоабсорбаторите премахват миризмите, които се образуват от мухъл, плесен и застоял въздух. Черните и зелените петна по ъглите също ще изчезнат, няма да се образува плесен между тъканите на дрехите Ви. Прането ще съхне по-бързо, появата на ръжда по домашната техника и уредите ще намалее. 

Влагоабсорбаторите са сравнително достъпни за закупуване, не изискват и много поддръжка. В повечето случаи са икономични и не изразходват много енергия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *