Какво заболяване е ХОББ?

Много хора възприемат кашлицата и недостига на въздух като неразделен атрибут на пушачите и си мислят:„Ако се откажа, веднага ще спра да кашля и ще дишам нормално“. Други пък я възприемат като ежедневен, нормален феномен, свързан със стареенето на организма. В началото тези симптоми са леки и не създават особени проблеми и човек не им обръща внимание. Но с течение на времето те се засилват и рано или късно ви принуждават да посетите лекар.

След прегледа на пациента най-често се поставя диагноза ХОББ.

Съкращението означава “хронична обструктивна белодробна болест”.

ХОББ – какво е това заболяване?

Хроничната обструктивна белодробна болест е група патологии, те са обединени от някои общи симптоми. Думата “обструктивен” означава, че има запушване на бронхите, тоест стесняване на лумена им, което предотвратява навлизането на въздух в белодробната тъкан.

ХОББ има два компонента

Хроничен бронхит

Лигавицата на бронхите се възпалява, набъбва и отделя много слуз.

Емфизем (буквално “подуване”) на белия дроб

При издишване малките бронхи се срутват, затруднявайки излизането на въздуха, в резултат на което белодробните алвеоли и крайните участъци на бронхиалното дърво (дисталните бронхиоли) се разширяват, стената им се уврежда.

Тези промени са необратими, нито едно лекарство няма да помогне за отстраняването им. Но ако промените начина си на живот и започнете лечението навреме, можете да предотвратите по-нататъшно увреждане на белодробната тъкан, да подобрите здравето си и да намалите риска от усложнения.

Какви симптоми трябва да ви накарат да посетите лекар?

Една от основните прояви на ХОББ е кашлицата. Най-много се проявява сутрин. Типичната картина изглежда така: събуждайки си, пушачът по никакъв начин не успява да прочисти гърлото си. Запалва цигара, след което “прочиства гърлото си”, оправя се, изплюва известно количество храчки.

Първоначално задухът се появява само при физическо натоварване. Но постепенно, тъй като промените в белите дробове се увеличават, тя започва да „се обажда“ постоянно. Периодично се появява дискомфорт и болка в гърдите. Дисфункцията на белите дробове води до симптоми като цианоза на кожата, бъчвовидна деформация на гръдния кош, постоянна сънливост, повишена умора, главоболие. Промените в белите дробове и техните съдове в крайна сметка довеждат до сърдечни проблеми. Ето защо е важна навременната лекарска намеса.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *