Какво може би не знаете за контактните лещи?

Когато се стигне до избор между очила и контактни лещи, все повече хора избират лещите. Те са най-популярното средство за корекция на рефракционни аномалии и подобряване на зрението при различни очни патологии. Съвременните средства за очна корекция се явяват много по-съвършен метод от добре познатите ни очила.

Какво точно представляват лещите?

Първите контактни лещи са разработени съвместно от учени и лекари-офталмолози. Особеното при тях е била големината – те почти напълно покривали окото, а материалът, от който се изработвали, бил тънко издухано стъкло. Поради сложността на носенето им, лещи били използвани само от пациенти, при които очилата не са удачен вариант.

През 40-те години на миналия век производството на чиста прозрачна пластмаса бележи огромен скок, в резултат на който крехките стъклени лещи биват заменени с полимерни. Първите пластмасови лещи, заменили стъклото, също са големи и изпъкнали, покриващи роговицата и склерата на окото.

Следващата стъпка в подобряването на тези средства за корекцията на зрението е изобретяването на гъвкави (меки) лещи. При поставянето им върху окото, те се задържат на място поради капилярно привличане.

Днес технологиите за производство на контактни лещи се усъвършенстват активно. Появи се голямо разнообразие от видове и марки контактни лещи, с най-популярните от които можете да се запознаете в каталога на онлайн магазин Lensin Bg.

Днес съществуват няколко вида меки контактни лещи:

  • Коригиращи;
  • Сферични (използват се при миопия и хипермиопия);
  • Торични (използват се при астигматизъм до 4,0 диоптъра);
  • Мултифокални (изписват се при свързано с възрастта далекогледство);
  • Козметични (визуално маскират различни дефекти на роговицата и ириса);
  • Оцветени (променят естествения цвят на ириса).

Друг вид меки контактни лещи са терапевтичните. Те се използват за насищане на органите на зрението с полезни вещества. Чрез терапевтичните лещи окото се насища с антибиотици, неутрализатори на изгаряне, деконгестанти и други лечебни средства. Използват се предимно в болнична среда при лечение на очни травми.

Според срока на използване лещите се делят на: еднодневни, двуседмични, месечни и тримесечни. Някои продукти могат да се носят непрекъснато до 6 или повече денонощия, благодарение на високата им кислородна пропускливост. Такъв режим на носене се препоръчва само ако е назначен от очен специалист.

С какво лещите превъзхождат очилата?

Контактните лещи са предпочитано от мнозина средство за корекция на зрението, предлагайки няколко предимства пред традиционните очила. На първо място, те осигуряват по-широко зрително поле, тъй като се движат заедно с окото, предлагайки по-натурална и безпрепятствена гледка.

Контактните лещи не се замъгляват в студена среда и не се покриват с водни пръски при дъжд, осигурявайки постоянно зрение независимо от времето. Освен това лещите елиминират зрителните разсейвания, причинени от рамката на очилата и периферните изкривявания.

Лещите не пречат на ежедневните дейности, което ги прави идеални за спорт или физически дейности, където очилата могат да бъдат пречка. Лещите също така не променят лицето, което може да е проблем за някои от носещите очила. Много хора ги намират за по-удобни, тъй като не оказват натиск върху ушите и носа.

Въпреки всички тези предимства, лещите изискват внимателна грижа за предотвратяване на очни инфекции и може да не са подходящи за всеки поради специфични очни състояния или лични предпочитания. В крайна сметка изборът между лещи и очила зависи от индивидуалния начин на живот, комфорт и съображения за здравето на очите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *