Какво не знаем за тънкописците?

Тънкописците са химикалки с пластмасови или фини влакнести иглени върхове, които обикновено използват перманентно мастило. Те разполагат с накрайници, предлагащи се в различни дебелини. Всички варианти са сравнително тънки – от тук произхожда и името „тънко“ и „писци“. Накрайниците варират по размер от 0,3 мм до 1 мм, въпреки че в магазини за хоби и крафт материали www.slanchogled.com ще откриете тънкописци и с 0,2 мм връх. Имайте предвид обаче, че някои производители използват различна система за оразмеряване и може да се подведете.

Какво представляват накрайниците на тънкописците?

Те обикновено са доста дълги и покрити с пластмаса или метал. Това е практика за защита на върха. На всяка опаковка е отбелязано колко е голям накрайника и за какво е приложим. Въпреки че тънкописците като цяло могат да притежават универсално приложение, те най-често се използват от графични дизайнери, журналисти или илюстратори.

Можете ли да използвате многократно един тънкописец?

Най-често на пазара се срещат тънкописци, които са за еднократна употреба, т.е. когато свършат не могат да се използват отново. Напоследък обаче, заради екологични предпоставки може да попаднете и на такива, които се пълнят отново с мастило.

Относно мастилото, то може да бъде както черно, така и червено, зелено, синьо и т.н. Разбира се, ако първоначално вашият тънкописец е бил с черно мастило не е прието да го заредите с друг цвят.

Кой използва тънкописци?

Приложенията на тънкописците са безброй. По-долу ще изброим някои, но далеч не претендираме за изчерпателност. Най-популярни са за:

  • Писане: Много хора обичат да пишат с тънкописци, защото предлагат тънка, ясна линия на курсив и уникално усещане. Този тип писалка е подходяща за всички стилове на почерк и дори може да помогне да направите „разхвърляния“ почерк по-четлив, тъй като позволява повече пространство във и около всяка буква. Не само това, но и могат да бъдат полезни за тези, които са склонни да размазват мастилото без да искат. При тънкописците мастилото е бързосъхнещо;
  • Скициране, рисуване и за света на изкуството: Макар да сложихме на първо място писането, то трябва да отбележим, че тънкописците са създадени за рисуване, а не за писане. Да изберете да скицирате с фина линия означава, че човекът има висока форма на прецизност и е склонен да приема грешките си. Докато при скициране с молив човек може да продължи да изтрива секции и да ги преначертава, с тънкописец – това не е възможно. Използването му за рисуване по този начин често води до скица, пълна с характер. Много творци избират първо да скицират с молив, а след това да минат с тънкописец;
  • Графичен дизайн: Едва ли има по-добра комбинация от тънкописец и линийка. Тънките черти, които един тънкописец може да направи се приемат с охота, от архитекти и дизайнери, чертаейки с линия проектите си;
  • Илюстратори: Независимо, дали става въпрос за манга или за водене на дневник с изображения, тънкописците са силно предпочитани от илюстраторите.

тънкописец рисуване

Трябва да отбележим, че когато се използва тънкописец не трябва да се прилага твърде силен натиск. Върхът е проектиран така, че дори най-лекото му докосване до хартията да оставя следи. Ако натиснете твърде много ще го увредите.

В случай че сте новаци при използването на тънкописци, съвет от нас е да използвате онези модели, които са с мастило на водна основа. Освен това се снабдете с различна ширина на върха и започнете от най-широкия. Когато свикнете преминете към по-тънките.

Важно уточнение е и това, че рисувайки или пишейки върху лъскава хартия, мастилото с водна основа ще се размазва. В такива случаи, по-добре заложете на маслена основа, за да получите ефекта, който искате.

Тънкописците са прекрасни инструменти за рисуване, писане или чертане, стига да познавате в детайли особеностите им и да не се притеснявате да ги използвате. Както всички останали инструменти обаче, така и те, стават по-лесни за употреба с времето и практиката, така че не се отчайвайте, ако тепърва започвате.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *