Какво представляват климатиците сплит системи?

Когато си представите един климатик, то със сигурност си представяте сплит система. Това са най-популярните климатични системи, които присъстват в почти всеки дом или офис. Всички брандове климатици, които ще срещнете произвеждат сплит системи, включително и така обичаните от всички климатици Fujitsu, които ще откриете и на eclima.bg. Какво обаче точно представлява сплит системата и необходимо ли е да знаете подробности, ако тепърва сега ви предстои да си избирате уред за дома, ще разгледаме по-долу. Ще обърнем внимание и на плюсовете и на минусите, на това как работят сплит системите и какъв размер климатик Fujitsu или друг бранд ви е необходим, за да топлите и охлаждате оптимално.

Какво представлява климатикът със сплит система?

Климатикът със сплит система се състои от два компонента – вътрешно и външно тяло. Вътрешното тяло абсорбира топлината, а външното тяло охлажда и изпомпва студен въздух към вътрешното тяло. Двете устройства са свързани с изолирани тръби, които се прокарват през малък отвор в стената.

Плюсове и минуси на сплит системите

Климатиците със сплит система са най-популярните климатици в цял свят. Те притежават и плюсове и минуси.

Плюсове:

 • Могат да се монтират в избрани помещения,
 • По всяко време могат да се добавят допълнителни устройства,
 • Евтин монтаж,
 • Икономически ефективен,
 • Лесни са за поддръжка,
 • Работят тихо и ефективно.

Недостатъкът им е само един, че могат да изтласкват въздуха само донякъде и трудно се справят с по-големи помещения.

стая с климатик сплит система

Как работи климатикът със сплит система?

Климатикът със сплит система работи чрез изпомпване на хладилен газ. Когато газът преминава през кондензатора, той се охлажда и се изпарява в течност. След това течният хладилен агент се вкарва в изпарителя, разширява се и се превръща отново в газ. Тъй като газът бързо се разширява, температурата рязко спада. След това газът се връща в кондензатора, за да повтори процеса.

Въздухът от помещението се засмуква в устройството и преминава през намотките на изпарителя, който охлажда въздуха. Охладеният въздух се издухва обратно в помещението. Въздухът продължава да циркулира, докато се достигне желаната температура (зададена от термостата). Когато желаната температура бъде достигната, устройството се изключва автоматично.

Сплит системите отопляват и охлаждат

Климатиците със сплит система с обратен цикъл  осигуряват отопление и охлаждане от едно и също устройство. При охлаждане, устройството засмуква горещия въздух и го охлажда, след което го изпомпва обратно в помещението. При обратния цикъл, устройството засмуква околния въздух и го затопля, преди да го изпомпа обратно в помещението.

Какъв размер сплит система ви е необходима?

Изборът на правилния размер климатик е изключително важен за постигане на максимална производителност и минимизиране на текущите разходи. Твърде големите климатици ще изразходват повече енергия, а твърде малките климатици няма да охлаждат помещението достатъчно.

Четирите основни неща оказват влияние върху размера на сплит системата, от която се нуждаете:

 • Размер на помещението,
 • Изолация,
 • Местоположение,
 • Ориентация.

Подовото пространство и общият обем на помещението са едни от най-важните фактори за определяне на размера на климатика, от който се нуждаете. Стаите с по-високи тавани ще изискват повече енергия за охлаждане. Климатиците Fujitsu са идеалното решение в такава ситуация.

Най-общо казано, важи следното правило:

 • Стая с площ от 10 m2 до 20 m2 ще се нуждае от устройство с мощност 2,6 kW;
 • За помещение с площ от 20 m2 до 30 m2 ще е необходим уред с мощност 3,5 kW;
 • За помещение с площ от 30m2 до 45m2 ще е необходим уред с мощност 5-6kW;
 • За помещение с площ от 45m2 до 65m2 е необходим уред с мощност 7-8kW;

Изолацията на тавана е един от най-важните фактори за повишаване на топлинната ефективност на дома. Висококачествената изолация ще помогне значително за задържането на студения въздух, което пък ще помогне на вашия климатик да работи по-ефективно и икономично.

На коя страна е обърнато помещението също е важно.  Голям прозорец със северно или западно изложение може да пропуска много топлина през лятото, докато засенчен прозорец с южно изложение ще бъде много по-хладен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *