Как да изберем пистолет за боядисване на коли ?

Съвременните пистолети за боядисване са специални устройства, с които можете качествено и равномерно да боядисате всяка кола. Съществуват различни видове пистолети за боядисване, като всеки от тях има свои собствени характерни характеристики при работа.

Технически характеристики на един професионален пистолет за боядисване

Мощност

Пистолетът за пръскане, който има мощност до 500 W, е предназначен за малки работи, например, корекция на завършена работа.

Силата на натиск

Именно този индикатор ви позволява да регулирате скоростта на доставка и разпределение на боята.

Допълнителни функции

По правило комплектът пистолет за боя включва резервоар, пистолет и устройство за подаване на енергия. В зависимост от производителя и модела може допълнително да има набор от игли, уплътнител, резервоари с различни размери.

Видове бояджийски пистолети

Всички пистолети за пръскане са разделени на 3 големи групи според принципа на действие, независимо дали говорим за пистолет за боядисване на коли или други професионални пистолети за боядисване.

Механично или наречено още ръчно устройство е в състояние да боядиса средно 200 квадратни метра на час работа. Състои се от помпа, резервоар и самото устройство. Пистолетът за пръскане от този тип функционира чрез натискане на дръжката, по време на което се впръсква механичен въздух. Такъв пистолет за пръскане може да има въздушен или безвъздушен метод на оцветяване.
Електрическият уред е оборудван със сменяема батерия или се захранва от електрическата мрежа. За един час работа той е в състояние да боядиса до 600 квадратни метра. Трябва да се има предвид, че този тип устройство трябва да се обслужва редовно и да се извършва превантивна работа.

Съществува и пневматичен пистолет за боядисване, който е предназначен за боядисване на площ до 400 квадратни метра на час работа и създава фин и равномерен слой. Този тип устройство работи чрез подаване на сгъстен въздух от компресор. В пакета е включен специален маркуч, но си струва да закупите допълнителен компресор.

Пистолетът може да бъде оборудван с различни системи за пръскане, които пряко влияят върху скоростта на работа.

Основните системи на пистолет за боядисване на коли

  • HP (High Pressure) е една от най-ранните системи за пръскане, използвани за високо налягане с минимално количество въздух. Може да освободи само 30-45% от цялата консумирана боя на повърхността, останалата част от материала се изразходва в цветна мъгла.
  • HVLP (High Volume Low Pressure) – предназначен за обемна работа при ниско налягане. Аерографите с тази система за пръскане са отлични за боядисване с перлен или метален ефект. Системата HVLP е в състояние да прехвърли около 60-70% от оцветяващото вещество върху повърхността, но боята трябва да се нанася от близко.
  • LVLP (Low Volume Low Pressure) – предназначен най-вече за довършителни работи. Изисква минимално количество въздух, за да работи, но скоростта на пръскане е доста бавна в сравнение с други видове системи за пръскане. В състояние е да прехвърли приблизително 70% от боята върху работната повърхност.
  • HTE (High Transfer Efficiency) е система за пръскане, която може да прехвърли повече от 70% от боята върху работната повърхност и консумира много малко количество въздух.

Source: https://www.coatingsworld.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *