Как да изберем ролери за каране?

Ролерите са идеално средство за физическа активност. Те могат да се карат с цел тренировка или пък просто любителско ползване. Важно е да прецените как ще ги използвате, за да успеете да направите най-подходящия избор за вас. В следващите редове ще обърнем внимание на най-важните фактори при закупуване на ролери и какво трябва да знаете преди да направите първата си покупка.

Интересен факт е че ролерите са естествената еволюция на кънките. Разбира се, модерните ролери имат съвсем малко общо със старите кънки, но въпреки това все още леко напомнят за тях. Ролерите днес са шарени, подсилени откъм глезена, добре захванати за крака и достатъчно безопасни, дори и за танцуване с тях. Предлагат се и опростени като дизайн модели, които са в един цвят, но въпреки това, защитата им е съвременна. Ролерите на yako.bg не правят изключение и можете да се насладите на съвременни модели ролери, кънки, както и 2-в-1 оборудване в най-различни цветове и шарки.

Колелца

Ролерите обикновено идват с 4 колела – дизайн доказан със стабилността си. Дори неопитен човек може да се научи сравнително бързо да пази баланс върху тях. Първото нещо, което трябва да имате предвид за колелата на ролерите е, че те биват меки и твърди. Има си скала за мерене на този показател, като е важно да се уточнят характеристиките на двата вида:

  • По-твърдите колелца са по-издръжливи и могат по-дълго време да ви служат без да се износват. За сметка на това те предоставят по-ниско ниво на абсорбиране на енергията от движението. Освен това предоставят и по-малко сцепление с повърхността.
  • По-меките пък колелца имат идеално сцепление. С тях не се усеща толкова напрежение при карането на ролерите. Те обаче се износват доста по-бързо и се нуждаят от смяна на определен период от време.

Лагери

Лагерите са важен компонент от ролерите. Ако не се грижите за тях, ролерите няма да се представят добре. Това обикновено означава да ги пазите от вода и влага в максимална степен, както и да ги почиствате от прах и пясък редовно. По време на самата покупка не е толкова важно да се притеснявате за лагерите, освен ако няма да развивате големи скорости.

Мека/твърда обувка

Това е един от по-важните фактори за обмисляне при покупка на ролери. Има варианти с мека обувка, както и такива с твърда. Съществуват големи разлики между двата вида, които ще определят вашия избор. Нека да видим кои са те.

Ролерите с твърда обувка са по-подходящи за тренировки и по-продължително ползване. Те могат да поддържат крака ви дълго време и осигуряват добра основа за стъпване. По-добрата им стабилност ще ви позволи да карате ролерите по-дълго време, без да изпитвате дискомфорт. Те са по-трудни за износване и подложката им може да се сменя при необходимост.

Меките обувки пък осигуряват много по-добра маневреност. Това ги правя подходящи за изпълняване на номера или пък за танцуване. Те са доста по-леки от твърдите обувки, така че ще може да ги носите без проблем в сак или чанта. Осигуряват и по-добра вентилация за ходилата.

ролери на старт

Размер

Какъвто и вид обувка да изберете, винаги се съобразявайте с това да е правилният размер. По принцип е добре да се спрете на малко по-голям размер от този, който обикновено носите. Това ще ви осигури по-високо ниво на комфорт. Все пак е добре ролерите да пасват на краката ви, без да са нито твърде стегнати, нито твърде свободни.

Ако сте купували ролери и преди, може да се спрете на размер еднакъв с обувките, които носите. Но ако това е първата ви покупка, по-добре е да пробвате с един размер по-големи.

Предпазни средства

Ако сте новаци и не сте карали ролери никога, то трябва задължително да добавите към покупката ви и предпазни средства. Каска, наколенки, налакътници и протектори са стандартната екипировка, за да се научите да карате без травми. Дори да паднете, тези предпазни средства ще минимизират щетите и ще улеснят процеса по учене на основните действия.

Покупката на ролери далеч не бива да се превръща в задълбочен анализ на всички фактори, но все пак е добре да отделите малко внимание на споменатите основни характеристики, за да изберете наистина подходящи ролери и да се забавлявате максимално с тях.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *