Как да инвестираме в злато?

Нека разберем защо интересът на инвеститорите към златото продължава да расте и какви са начините да инвестирате в благородния метал.

По време на нестабилност и паника на фондовите пазари златото остава един от най-атрактивните защитни активи. Той е издръжливо, търсено и ви позволява да спестите капитал по време на криза. Какви са начините за инвестиране в злато и какво определя стойността на този благороден метал и каква е актуалната цена на инвестиционно злато това ще разберете в днешната статия.

Плюсове на инвестиране в злато

Инвестирането в злато е изгодно поради 3 причини:

Защита на капитала. По време на кризи популярността на благородния метал нараства, така че инвеститорите предпочитат да изчакат финансовата буря.

Ликвидност. Металът е лесен за продажба, ако възникне нужда.

Надеждност. Покачването или спадането на стойността на ценния метал не зависи от икономическото състояние на която и да е страна.

Начини за инвестиране в злато

Има различни начини да инвестирате в злато:

Покупка на кюлчета.

Покупка на златни монети.

Можете да закупите слитък в банка, на фондовата борса или от специализирани фирми. Минималният праг за влизане е 1 грам, а спредът (разликата между покупка и продажба) може да се различава с 5-10%. Процедурата по закупуване включва претегляне и издаване на сертификат.

Основното предимство на слитъците е физическото присъствие на рядък благороден метал. Тази опция е много подходяща за дългосрочна инвестиция, ако има сигурно място за съхранение на кюлчетата.

Купуване на златни монети

Можете да закупите монети в банка, на търг, от специализирана фирма или в нумизматичен магазин. Монетите са 2 вида: инвестиционни и колекционерски. Цената на монетите от първия тип е близка до цената на метала, а колекционерските монети имат художествена стойност, което ги прави по-скъпи.

Монетата е материален обект, който е много подходящ за дългосрочна инвестиция. Важно е обаче да запомните, че всяко физическо въздействие върху повърхността на монетата намалява нейната стойност, така че е необходимо безопасно място за съхранение.

Какво още трябва да знаете за инвестирането в злато?

  1. Спекулациите на фондовите борси с този инструмент са част от няколко професионалисти. В останалата част инвестицията във всеки златен инструмент е инвестиция за дълго време. Искате ли да спестите за пенсионирането си? Някои от инвестиционните инструменти, свързани със златото, са идеални за това. Не се колебайте да инвестирате в златни монети и кюлчета и не забравяйте да ги съхранявате правилно, за да сте сигурни, че ще запазят цената си при евентуална продажба от ваша страна.
  2. Трябва да сте подготвени за факта, че цената на златото може да спадне значително в средносрочен план. Лихвените проценти, темповете на инфлация и емисиите от централната банка са тясно свързани със златото. Появата на ваксина, повишената мобилност на икономически активното население в Съединените щати, активният растеж на икономиката – всичко това води до намаляване цената на златото. Разбира се, винаги може да изчакате, когато цената отново се повиши и тогава да направите действия за продажба.

Не се колебайте да изберете доверен доставчик на монети и кюлчета, а покупката им може да направите лесно и онлайн. Направете консултация със специалистите в сайта по-горе и сами ще се убедите в правилната инвестиция на средствата ви. Вложението в злато отданва е една от най-предпочитаните инвестиции и е чест избор на много хора за запазване на техните средства по време на криза. Какви са вашите инвестиционни цели и как смятате, че ще ги постигнете?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *