Как се избират чинии за хранене

Чиниите са много повече от обикновени съдове, в които сервираме храна. Те са част от кухнята и могат да допринасят както за създаването на приятна атмосфера, така и за естетиката при хранене. Затова изборът на сервиз не е лесен. Има толкова фактори, за които трябва да помислим – от цветовете на посудата до формата и материалите. В тази статия ще ви покажем на какво да обърнете внимание при покупката на чинии за дома.

Цветове, размери и форма

В днешно време има голямо разнообразие от размери и дизайни, на които да се спрете на база на вашите предпочитания и нужди. Съществуват различни модели – от едноцветни чинии до чинии с орнаменти. Това дава възможност те да се съчетават с други елементи от кухнята. Достатъчно е да разгледате предлаганата посуда в интернет, за да се уверите в големия набор от кухненски принадлежности. Една бърза проверка ни насочва към различните видове чинии на Anmar https://anmar.bg/chinii-kupi-plata, където има сервизи за хранене от аркопал, порцелан, стъкло и метал, между които ще намерите чинии с елегантна визия за специални поводи, както и обикновени чинии за ежедневието. Богатият избор дава възможност да създадете каквато атмосфера пожелаете не само когато хапвате със семейството, но и когато посрещате гости.

Що се касае за избора на форма и размер, те зависят най-вече от собственото ви виждане за естетика, но също така е добре да съобразите видовете ястия, които искате да сервирате в тях. Обърнете внимание, че изборът на размер и форма на чиниите може да окаже директно влияние върху количеството храна, която консумирате. По-големите съдове често ни подлъгват да ядем повече, отколкото имаме нужда, докато малките ни помагат да се придържаме към по-здравословни порции. Затова когато пазарувате за чинии, вземете предвид този фактор.

Какви материали са подходящи?

Материалът също не е за подценяване. В днешно време популярни са чиниите от керамика и порцелан. Керамиката е страхотен избор, защото може да издържи години без видим след от ползване. Чиниите, изработени от този материал, са лесни за поддръжка. Те могат да се слагат в микровълновата фурна и да се мият в миялна машина. Керамиката в своята същност е глина, която е преминала топлинна обработка и печене. Температурата на пещта трябва да бъде около 1200 градуса. По време на този процес, а и след като изстине, материалът се втвърдява. От него могат да се изработят всякакви чинии и купички, като за разлика от други чинии, тук има гладко покритие отгоре и отдолу.

различни чинии на маса

Що се отнася до порцелана, той също е отлична идея за ежедневна употреба. В него отново има глина, която обаче е закалена. При по-скъпия вид порцелан, който се нарича фин порцелан, е добавена пепел от кост. Това го прави по-издръжлив и ценен. Неслучайно такива сервизи се предават като наследство от поколение на поколение.

Когато обмисляте от какво да са изработени вашите чинии, е важно да заложите на качествени и безопасни материали, за да сте сигурни, че храната, която консумирате, не представлява риск за вашето здраве.

Трябва ли чиниите да пасват с интериора в кухнята?

Въпреки че не е задължително да съчетаете чиниите с дизайна на кухнята, определено ще изглежда по-добре ако двете неща си подхождат по цветове и форми. Това ще допринесе за една по-хармонична атмосфера у дома. Когато става въпрос за форми, помислете за това какви форми преобладават в кухнята. Например ако мивката е ъглова, чинии с овални форми биха били отлична опция. Колкото до цветовете, ако кухнята ви е в топли нюанси, ви съветваме да се спрете на чинии в червено, жълто или оранжево. Не забравяйте, че бялото е класика и си отива с всичко, така че то също е добър вариант. По отношение на материалите ви препоръчваме да заложете на чинии от керамика, ако кухнята ви е направена в така наречения рустик стил. Порцеланът е подходящ за почти всяка кухня.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *