Как се почистват климатици Daikin в домашни условия

Като всички системи за отопление и охлаждане климатици Daikin също са подвластни на замърсяване. Ако вече притежавате модел на тази марка, сте наясно, че всеки електроуред е оборудван с различни филтри, способни да премахват бактерии, алергени и прах. Въпреки отличните характеристики на марката Daikin, които можете да разгледате на klimatici.bg, това не премахва необходимостта от редовно почистване на системата. За да функционира един климатик оптимално, за него трябва да бъдат полагани съответните грижи.

По принцип почистването трябва да бъде извършвано от специалист, но има неща, които всеки собственик може да направи сам вкъщи. Целта на тази статия е да ви помогне да запазите вътрешното и външното тяло в отлична форма, като изпълните някои малки стъпки.

Стъпки за почистване на вътрешното тяло

Като за начало изключете климатика от захранването. Винаги спазвайте правилата за безопасност при работа с уреда. Това е за ваша сигурност.

Ако климатикът е разположен нависоко и не можете да го стигнете, използвайте стълба. Отворете капака на вътрешното тяло. Ако не сте сигурни как става това, намерете ръководството за употреба на вашия модел и следвайте инструкциите. Имайте предвид, че различните машини се отварят по различен начин.

Бобини

С мека четка почистете изпарителните бобини. Старайте се да внимавате. Ако имате спрей за почистване на намотки, използвайте го за тази стъпка. Това е един от основните компоненти, изискващи вашето внимание.

Дренажна линия

С времето дренажната линия натрупва много мръсотия и може да се запуши, ако не бъде почиствана периодично. Използвайте гореща вода с малко сапун за целта. После я прекарайте през тръбата.

Филтри

Друг важен елемент са въздушните филтри. Все пак през тях преминава въздухът, който дишате. Те задържат дребни прашинки, които не могат да бъдат забелязани с невъоръжено око. Извадете филтрите от климатика и ги минете с прахосмукачката, за да оберете прашинките.

След това ги дръжте под течаща вода, докато премахвате наслоилата се мръсотия с ръце. По принцип няма нужда от специални препарати, но бихте могли да ползвате вода с оцети или сапунена вода. Изплакнете добре преди да ги оставите да изсъхнат. В никакъв случай не използвайте нагревател или сешоар, за да отстраните влагата, тъй като това може да повреди фините влакна.

климатици външно тяло

Когато филтрите вече са напълно чисти, огледайте ги добре за дефекти. Ако установите наличието на повреда, обмислете закупуването на нови. Не забравяйте, че тези малки приспособления осигуряват качеството на въздуха в цялото помещение.

След като филтрите са напълно сухи, върнете ги обратно, като се стремите да ги поставите в правилната позиция.

Панел

Последната стъпка е да затворите капака на климатика и да избършете цялото вътрешно тяло с мокра кърпа.

Стъпки за почистване на външното тяло

За да почистите външното тяло, първо трябва да го демонтирате. Тази задача не е за всеки. Ако нямате необходимите умения или познания, ви съветваме да извикате оторизиран техник, който да се заеме с почистването. В противен случай съществува риск да допуснете грешки, които да повлияят негативно на работата на климатика.

Първата стъпка е да премахнете решетката, за да получите достъп до основата на тялото. Ще ви трябва отвертка. По-големите части може да минете с четка, а след това с мокра кърпа отстранете натрупалия се прах. Изрично подчертаваме, че през цялото време климатикът трябва да е изключен от мрежата.

Ако не сте сигурни какъв препарат да ползвате, потърсете такъв, който е специализиран в почистването на климатични системи. След това почистете внимателно вентилатора, топлообменника и кондензната ваничка, ако има такава. Накрая монтирайте обратно решетката и включете климатика в електрозахранването.

Най-добрият период от годината за извършване на такова почистване е между два сезона – за препоръчване през пролетта или есента.

Не забравяйте за годишната профилактика. Дори да почиствате климатика си редовно, запомнете, че опитните техници могат не само да диагностицират възникнал проблем, но и да почистват цялата система с препарати, предназначени специално за климатици. Доверете се на експертизата им и ще ползвате климатика си дълги години наред без проблеми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *