Класически грип идва през ноември

Класически грип идва през ноември. Това съобщи доктор Ангел Кунчев пред bTV. Класическият грип е с ясно изявени симптоми – отпадналост, главоболие и температура. Това е т.нар. щам “Мичиган”, който е познат на медиците в България. Има опасения и за появата на щама “Сингапур”, който е по-притеснителен поради факта, че по-малко граждани имат изразен имунитет към него.

Все още обаче не е ясно кой от двата щама ще върлува у нас, защото в Северното полукълбо грипът все още не е пристигнал. Картината ще стане по-ясна в края на този месец или в първите десет дни на ноември, когато ще знаем кои са точните щамове, и ще може да се каже какви методи за лечение да предприемат хората.

Един от старите щамове познат у нас е “Пукет”, който два пъти е бил в България. Ако той излезе на преден план има голяма вероятност за повишение на заболяваемостта. Пациентите обаче не бива да изпадат в паника, тъй като съществуват 4-валентни ваксини, които ще се справят със ситуацията.

Една бърза справка показва, че хората които са се ваксинирали от грип тази година са между 2 и 3%. През 2019 година ваксините ще станат безплатни за възрастни хора надвишили 65 г. и се очаква процентът на ваксинираните да нарасне. Прогнозата е на 15% да използват ваксините.

За сега трябва да запазим спокойствие, тъй като няма точно обяснени на това какъв ще бъде щама на класическия вирус. Разбира се, при поява на новини за грипа, ние ще ги публикуваме на нашите страници.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *