Мисия “Сън”: Как и кога бебето спи спокойно

Не е изненадващо, че голяма част от новородените не спят спокойно. Те сумтят, врещят, ритат, плачат, хранят се и пълнят пелените през около 17-те си часа сън на ден. С порастването на бебето обаче, подобен “динамичен” сън постепенно трябва да се измества към кротка, планирана в денонощието почивка. Преходът е труден и изисква знанието на някои малки “родителски хватки”…

Как да подобрим качеството на съня?

1. Чрез рутина преди лягане

 • Стъпка 1: Започнете с вечерна баня

Къпането е първият сигнал към тялото на бебето, че е време за почивка и сън. Какво успокоява повече от хубаво чипкане в топла вода в края на деня? 

Подробни съвети за къпане на бебето от Baby.bg

 • Стъпка 2: Ах, този вълшебен масаж!

След приключване на къпането, подсушете нежно своето бебе и му поставете пелена. Сега е моментът да направите отпускащ масаж – масажирането на бебетата доказано намалява нервността им, а също и облекчава запека, коликите и болките от никнещите зъби. Ако бебокът страда от газове в коремчето, движете крачетата, имитирайки каране с колело.

 • Стъпка 3: Облечете бебето с най-подходящите дрешки за сън
  Съставихме пълен гид за най-подходящото облекло на бебето по време на сън според температурата на стаята. Ще го откриете в края на тази статия.
   
 • Стъпка 4: Направете последно, допълващо хранене за деня
  Това спомага за по-дългия сън на бебчо и предотвратява пристъп на нощен глад. Използвайте по-приглушено осветление, за да не предизвикате излишно разсънване. Не забравяйте обаче накрая да изправите бебето, за да се оригне. 
 • Стъпка 5: Прочетете приказка за лека нощ
  Бебето няма да разбира съдържанието на приказката, но успокояващият ви глас ще му помогне да раздели времето за хранене и времето за спане, или с други думи, да не асоциира кърменето/шишето с метод за приспиване.

2. Чрез бял шум

Някои бебета не могат да заспят, ако в стаята е прекалено тихо. Нещо повече, дори бебето да се унесе в тишината, най-малкият шум от съседна стая или отвън ще го събуди. Има лесно решение – машина за бял шум с вградени песнички и успокояващи равномерни звуци.

3. Чрез прегръдки за успокояване

Бебетата имат нужда от допир кожа в кожа и много чест физически контакт с родителите си. Понякога мъниците плачат, защото се нуждаят от топлината на вашата ласка – тя ги успокоява и ги кара да се чувстват сигурни. Ако погушкате бебето преди да заспи, това ще му даде нужната увереност, че сте с него и го пазите. 

4. Чрез настройване на подходящата температура на стаята

Идеалната температура на бебешката стая трябва да бъде между 

18°C и 20°C. За вас може би тази температура ще е малко ниска, но бебето се аклиматизира много по-добре в прохладна стая, в която е добре облечено и завито, отколкото в топла стая.

 

Как да обличаме бебето за сън 

Най-добрият начин да осигурите качествен сън на бебето е да се уверите, че не му е твърде топло или твърде студено с дрешките, които носи. Проверете коремчето му – ако е леко топло, всичко е наред. След това пипнете крачетата – те трябва да се усещат малко по-студени от коремчето. 


Ето какви дрешки за сън да обличаме на бебчето (освен пелената):

  • Температура на стаята под 16°C: чорапки, ръкавички, шапка, боди с дълъг ръкав, пижамка, спален чувал (TOG 2)

 

 • Температура 16°C-17°C: чорапки, боди с дълъг ръкав, пижамка, спален чувал (TOG 2)
 • Температура 18°C-19°C: боди с дълъг ръкав, пижамка, спален чувал (TOG 1)
 • Температура 20°C-21°C: боди с къс ръкав, пижамка, спален чувал (TOG 1)
 • Температура 22°C-23°C: пижамка, спален чувал (TOG 0.5)
 • Температура 24°C-25°C: бебешко боди с къс ръкав, спален чувал (TOG 0.5)
 • Температура 26°C: бебешко боди с къс ръкав
 • Температура над 27°C: не обличайте нищо (освен бебешките пелени)

 

Всичко необходимо за Вашето бебе може да видите в Baby.bg

————————-

Мета описание: Вижте 5 начина, чрез които бебето ще спи по-спокойно и дълго през нощта + гид за обличане за сън! 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *