Кой тип хостинг е подходящ за начинаещи

Източник на изображение : Pixabay

Повечето новопрохождащи бизнеси не се нуждаят от голям уебсайт с множество функции. Те искат просто малка уебстраница – виртуална визитка, която да ги представя в интернет. Какъв хостинг план е най-добре да изберат?

Заради ниските разходи най-честата първа стъпка при създаването на уебсайт е споделеният хостинг. Той е евтин и не натоварва и без друго тънкия бюджет на новостартиращия бизнес. Подходящ е и за блогове, лични страници, малки презентационни сайтове. Това е отличен начин разходите за уеб-присъствието да останат минимални, за да не натежават на портфейла.

Дали обаче това, че е евтин, не означава, че е и нискокачествен?! За щастие, в областта на хостинга не е приложима добре познатата логика, че „евтиното излиза скъпо”. Споделеният хостинг струва малко, защото доставчикът поддържа множество уебсайтове на един и същи сървър. Това позволява на хостинг-компанията да осигурява услуга на множество фирми с малко хардуер и скромен мрежов трафик, съответно при много ниски цени.

Можем да сравним случая с голямата спалня на хижа, където мнозина се побират в едно помещение. Те ползват стаята заедно, разчитат на една баня, една маса, една закачалка. Дотогава, докогато всеки в стаята е непретенциозен, всичко е наред.

Ако обаче някой има по-големи изисквания, например иска цялата маса, тогава другите ще претърпят лишения заради него. Затова е необходим по-различен вид настаняване. При уебсайтовете подобно повишаване на изискванията обикновено е свързано с разрастването на самия бизнес: посещенията са повече, каченото съдържание е с по-голям обем, има нужда от повече средства за сигурност.

Това е причината, поради която все по-често споделеният хостинг може да има усъвършенствани, подобрени версии – те са разширени спрямо базовата конфигурация. Вместо един сайт, разширената схема може да „подслони” няколко сайта. По-голям е размерът на дисковото пространство за съхранение на данни. Изчислителната мощ също се увеличава, за да отговори на нарасналите потребности от обработка, свързана с работата на сайта: в него вече може да има бланки и формуляри, които клиентите да попълват, да подават заявки, да се вписват в списъци, да се регистрират и да имат свои профили в сайта на фирмата.

Специален акцент при това разрастване е подобрената грижа за сигурността. Една от ключовите екстри е защитата от спам, например. 

Усъвършенстваните, разширени версии на споделения хостинг позволяват също капацитетът на сайта да се разраства съобразно разгръщането на самия бизнес и да отговаря на потребностите му от по-специално обслужване на посетителите. Всеки растящ бизнес се старае да предложи на своите клиенти онлайн удобства, при които често първото стъпало е поддържането на персонален профил с индивидуални данни, история и т.н. Фактът, че все пак се използва метода на споделения хостинг позволява цените да останат пределно ниски, далеч под нивото на абонаментите за хостинга, който обслужва сайтовете на средни и големи предприятия.

В идеалния случай малката фирма рано или късно се превръща в голям бизнес. Тя може да има широко портфолио от продукти и услуги, множество поделения с различни дивизии, както и нарастващ брой онлайн услуги. Когато и най-усъвършенстваният споделен хостинг „отеснее” за нейните дейности, специалистите препоръчват да се пристъпи към виртуален частен сървър (VPS).

Технологията на VPS е различна от споделения хостинг. В този случай за фирмата бива заделен самостоятелен логически сървър. Той си е само за нея и неговите ресурси – памет, процесори и др. – не се споделят с никого.

Голямото предимство на VPS е, че позволява на младата компания да има един или множество сайтове с голяма динамика, с възможност за множество онлайн услуги, свързани с по-голямо изчислително натоварване в сравнение със споделения хостинг. Конфигурацията прави възможно поддържането на интензивен трафик (потребителски посещения), сложни бази данни, специфичен софтуер (например за резервации, за фактури и др.), разплащания с банкови карти и, разбира се, много по-високо ниво на сигурност.

Съществено предимство на VPS е, че може да се мащабира в движение, в зависимост от нуждите в даден момент – да се увеличават или намаляват ресурсите. На практика клиентът плаща за толкова ресурс, колкото ползва. Налице е пълна гъвкавост в конфигурирането според потребностите към момента.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *