Какво трябва да знаем при покупка на косачка робот?

Ако си търсите нова косачка робот, която същевременно да е с най-добрата и модерна технология, екологично съобразна и с нея да можете да следвате най-новите тенденции в косенето, то тогава този материал е предназначен точно за вас.

Косачка робот - технология

Някога търсили ли сте косачка?

Стига ви да хвърлите бегъл поглед из разпространените модели и ще забележите как технологията просто ги е подминала. Почти никакви съвременни допълнения не се забелязват, няма GPS технология, няма и сканиране на територия, няма нищо. Другото, което най-вероятно няма да Ви допадне е еднаквостта на косачките. Виждате една, четете какви функции има и това ще Ви е абсолютно достатъчно – все едно сте видели всички останали. Както повечето от Вас сигурно знаят, добрите продукти, трябва поне леко да се различават от останалите продукти в същата продуктова група. Е, при косачките, това правило не важи.

Отне ни доста голямо количество време не успяхме да сортираме тези роботизирани косачки, които имат поне една отличителна черта и си заслужават разглеждането на функциите им.

Какви са модерните трендове в градинарството?

Днес ще се фокусираме върху трендовете в градинарството, които са специфични за роботизираните косачки. Ключовото е да се фокусирате върху двете най-важни неща – природата и грижата за нея. Направите ли го, ще можете да седнете спокойно и да се наслаждавате на естествените несъвършенства на вашата градина. Допълнението на тази картина са вече порасналите трайни насаждения, камъните, покрити с мъх, както и изтърканите саксии.

Думата „несъвършенства“ е ключова, когато става въпрос за роботизирани косачки. Точно с несъвършенствата на природата и на моравата, трябва да се справят косачките. Предизвикателство е да се обиколят всички камъни и цветя и косачката да се движи плавно. Освен това трябва да успее до подравни моравата, дори когато в нея има камъни, които правят повърхността да изглежда по-висока – тази разлика може да е между един и няколко сантиметра. Сами забелязвате, че е напълно недостатъчно роботът просто да навигира из зададен параметър. Той трябва да се движи, да внимава за препятствия и да реже тревата навсякъде, включително и около тях.

Друга градинска тенденция са местата за външни забавления и външните кухни. Те са идеални за прекарване на топлите слънчеви дни навън, заедно със семейството и приятелите. Много хора си правят удобни кътчета с меки мебели в двора, освен стандартните пещ и барбекю. Много често тези кътчета са точно върху моравата, разположени близо до къщата. Ако трябва да спрете косачката да влезе в кътчето, то трябва да обиколите къта с жици. Не звучи особено красиво, нали? Друг вариант е да изберете роботизирана косачка, която може да направи разликата между морава и кът за отдих.

Традиционно в повечето градини освен морава има и цветя и овошки или растения, които раждат плод. Отглеждането на подправки също е популярно, така че косачката трябва да може да прави разлика между овошките, земните череши, цветята, цветните алеи и тревните стръкове. Градинската декорация може да бъде различена с помощта на камера, която да заснема образите и изкуствен интелект, който да прави разлика между двата типа растения. Макар и да звучи сложно, подобна система се имплементира лесно и не струва скъпо.

Следователно какво трябва да има една косачка, за да може да покрие всички изисквания за поддържане на моравата и да не закача кътчетата за отдих и цветните алеи?

Тя трябва да може да заобикаля препятствия и да коси покрай тях. Роботизираната косачка трябва да може да прави разлика между тревните пространства и останалите места в този периметър. Повечето производители на косачки са успели да постигнат някакъв напредък в технологиите за покриване на поне едно от тези изисквания. Примерно, последните модели косачки роботи Egrobot притежават два режима за косене спираловидно или двупосочно, мобилно приложение с Wi-Fi Direct и акумулаторна батерия с капацитет 13,2 Ah. Като движението в двете посоки се контролира от специален софтуер за всяка от посоките.

Базовите спецификации на косачките, от друга страна, обаче са запазили важността си и ще ги разгледаме по-долу. Почти всички ги притежават, така че за тях не трябва да проверявате подробно.

  • На първо място, всяка косачка трябва да притежава основната функция да подрязва тревата. Тук е повече въпрос на качество, което можете да проследите по качеството на остриетата.
  • Някои от тях разпределят отрязаните стръкчета така, че да може да се натори останалата трева. Освен това е нужно, косачките да могат да се зареждат самостоятелно без намесата на човешка ръка.
  • Остриетата да се нагласят да режат близко до повърхността на косачката, за да може, ако се срещне препятствие, тревата там също да бъде намалена.

Какви са технологичните трендове при роботизираните косачки?

От технологична гледна точка при роботизираните косачки няма много въведения. На пръсти се броят моделите, които могат да се отличат с някоя полезна функция. Примерно, система за соларно зареждане, GPS система или пък сканиране на територията притежават само няколко косачки.

Ако сте използвали GPS система скоро, знаете, че те са точни до 2-3 метра. Поради тази причина и при косачките много често се използваше кабел, който да ограничи периметъра. Днес вече се забелязват GPS системи, които да са доста по-точни – до няколко сантиметра. За съжаление, като всяко ново нещо и тази система е сравнително скъпа. Husqvarna ще извади модел краят на тази година, който ще може да се зарежда соларно.

Рециклируеми материали

Това е тенденция, която е засяга всички отрасли и производства. Ние вярваме, че производството на роботи от рециклируеми материали не трябва да бъде маркетингова концепция, а правило за всяка отговорна компания.

В заключение

Който Ви каже, че поддържането на морава е лесно, определено никога не се е грижил за такава. Използването на роботизирана косачка не означава, че не трябва да се грижите за нея и всичко е решено. Има редица други дейности, за които ще е нужна вашата намеса. Има още много какво да се желае от технологична гледна точка, но това само ни кара да се чувстваме любопитни какво ни очаква.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *