Клещи за кримпване – функции и приложение

Удобните кримп клещи са много полезно и лесно за използване устройство, което ви позволява бързо и ефективно да свързвате кабели и проводници един към друг при извършване на електрически работи както в промишлени, така и в домашни условия. Използвайки ги, можете да създадете висококачествени и надеждни връзки както на моно-, така и на многожилни проводници, както и на мрежови кабели, дори без да имате умения и опит за извършване на такива процедури.

Какво представляват клещите за кримпване

Активното развитие на електротехниката и електрониката доведе до факта, че производствените компании, работещи в тази област, са разработили много специални устройства, които ви позволяват бързо и ефективно да извършвате електрически работи. Едно от тези устройства са клещите за пресоване, с които са свързани електрически проводници. В допълнение, пресови клещи (или кримпери) се използват също за кримпване на накрайници, които действат като контактни елементи за електрически кабели и проводници.

Поради своята универсалност, пресовите клещи за кримпване са много търсени. Те се използват активно от различни специалисти. По-специално са предпочитани от радиолюбители, електротехници и автомеханици, тъй като позволяват кримпване на обикновени електрически кабели, инсталиране на елементи от контактни групи за нестандартни конектори. Достъпни, лесни за използване, надеждни и ефективни клещи за кримпване са най-разпространеният инструмент за кримпване на кабелни накрайници и свързване на електрически проводници със специални муфи.

Конструктивни характеристики и принцип на работа

Повечето съвременни модели клещи за кримпване на накрайници и втулки имат подобен дизайн и включват:

  • удар – подвижен елемент, който оказва натиск върху свързващата втулка или края на кабела;
  • матрица – неподвижна част, в работната кухина на която е поставен кабелен накрайник или втулка, преди да бъдат компресирани
  • дръжки, въздействието върху които създава натиск, упражняван върху гофрирания елемент (повечето дръжки на съвременните клещи за кримпване са оборудвани с пластмасови или гумени подложки за по-лесно използване на такъв инструмент)
  • храпов механизъм, вграден в дръжките (целта на такъв механизъм е да осигури пълен цикъл на кримпване, извършван с помощта на ръчни пресови клещи: благодарение на него работните им челюсти няма да се отворят, докато кримпването не приключи напълно и се затварят многократно, докато не бъдат напълно разкрит)

 

Принципът, по който работи ръчна преса за кримпване на кабелни накрайници и втулки, е доста прост. Тези елементи, които предварително са поставени в работната кухина на матрицата на клещите за кримпване, се подлагат на натиск с щанца. В резултат на това контактният елемент се нагъва около проводника, поставен във вътрешната му част. Качеството на контакта, създаден по време на процеса на кримпване, зависи от два фактора: от това колко правилно е избран размерът на сменяемата матрица и от количеството натиск, упражняван от инструмента за кримпване върху елемента, който ще се обработва.

 

Клещите за пресоване на накрайници и втулки, като правило, имат няколко работни джоба с матрици с различни размери. Всеки от тези гнезда, маркирани с различни цветове, е проектиран да работи с накрайници и втулки с определен диаметър. Такова конструктивно решение позволява да се използва един инструмент за кримпване на контактни елементи с различни диаметри, без да се губи време за смяна на матрици. Конфигурацията на работната кухина на матрицата на пресоващите клещи, в зависимост от модела на такъв инструмент, може да бъде квадратна или трапецовидна. Съответно, контактните елементи придобиват същата форма след тяхното компресиране.

Основни разновидности

Съвременните производители предлагат различни модификации на клещи за кримпване, които могат да се различават една от друга както по дизайн, така и по функционалност. Така че, в зависимост от основната цел, се разграничават два вида такива инструменти:

  • Прес клещи, предназначени за отстраняване на изолация от електрически проводници и кабели
  • Инструмент за кримпване на върхове и втулки

Не забравяйте, че за прецизна работа ще се нуждаете също и от зегер клещи, както и клещи гарги!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *