Личните карти с чип и биометрични данни готови през 2021 г.

Най-рано през месец април 2021 година ще бъдат готови новите лични карти с чип и биометрични данни, съобщава “Труд”. Заради изискванията за сигурност, те ще бъдат печатани на подземни етажи. Там ще бъдат разположени машините, които ще извършват печатането им.

На 27 ноември предстои официално да бъдат приети офертите на германските компании “Веридос ГмбХ” и обединение “Мюлбауер Ай Ди Сървисиз ГмБх – С&Т”, които са двата финалиста в конкурса, организиран от българската държава. Ден по-късно ще бъдат отворени и ценовите оферти на стойност 238 млн. лева без ДДС, като до края на годината би трябвало да разберем името на победителя в конкурса.

Победителят ще има задачата да построи нова сграда, където да се извършва печатането на новите документи. От МВР предвиждат процесът за строене на сградата и доставка на оборудването да отнеме около 16 месеца.

Напомняме ви, че през месец юли депутатите гласуваха от 1 октомври 2020 година новите лични карти да имат чип с биометрични данни, но надали този срок ще бъде спазен. През следващата година се очаква почти 1 милион лични карти да бъдат подменени.

Търгът за новите лични карти бе обявен от държавата през 2016 година, като първоначално стойността на поръчката достигаше 600 милиона лева. Премиерът Бойко Борисов обаче нареди тя да бъде прекратена.

Освен 999 018 лични карти, през следващата година следва да бъдат подновени и 637 743 паспорта. Гражданите вече се опасят, че опашките по гишетата ще бъдат огромни и това ще им отнеме доста време, тъй като родната администрация по принцип няма навика да работи бързо. Министърът на МВР Младен Маринов обаче успокои, че вътрешното министерство има готовност да се справи с наплива от граждани.

Междувременно министър Младенов е на работно посещение в Азербайджан. Там той ще проведе лична среща с президента на страната Илхам Алиев, както и с министъра на вътрешните работи генерал-полковник Вилаят Ейвазов. Заедно с него на работното посещение са директорите на ГДБОП и Гранична полиция Ивайло Спиридонов и Светлан Кичиков.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *