Марияна Николова е новият вицепремиер на България

Марияна Николова е новият вицепремиер на България. Тя бе избрана от парламента след освобождаването на досегашния такъв Валери Симеонов от поста. Досега Николова бе началник на кабинета на Симеонов, а сега поема щафетата от досегашния си шеф. “За” назначението на Николова гласуваха 116 депутати, а “против” – 62.

Както е известно, досегашният премиер по икономическата и демографската политика Валери Симеонов подаде оставка заради множеството протести срещу него и общественото напрежение. Лидерът на НФСБ предизвика недоволството на хората заради изказването си за “кресливите майки с уж болни деца”. Първоначално Симеонов отказваше да подаде оставка и дори се извини, но това не секна протестите на майките.

Премиерът Бойко Борисов не присъстваше в залата по време на гласуването. “Против” назначението на Марияна Николова гласуваха депутатите на БСП и ДПС. Около 4 часа народните представители водиха дебати относно рокадата, а засегнати бяха дори теми като олигархията в България и евентуалните предсрочни парламентарни избори. Депутати от БСП призоваха Бойко Борисов също да се появи в пленарната зала и да отговаря на въпроси.

Междувременно бъдещето на управляващата коалиция продължава да бъде под въпрос. Вчера премиерът Борисов проведе среща с лидерите на Обединените патриоти Волен Сидеров, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Никой от тях обаче не разкри подробности за темата на техните разговори.

В същото време стана ясно, че лично премиерът Борисов е предложил кандидатурата на Марияна Николова за нов вицепремиер.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов използва случая, за да обвини отново опозицията от БСП в популизъм. Той припомни как депутатът от социалистите Иво Христов е нарекъл 80% от българите “дебили”, но последствие за думите му така и е нямало. Цветанов призна, че неговата партия има известни различия с Обединени патриоти, но двете формации продължават да работят заедно и да следват четиригодишната си програма.

Междувременно лидерът на социалистите Корнелия Нинова отново призова за провеждане на предсрочни избори. Нинова заяви, че според нея правителството работи за олигарсите и против интереса на гражданите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *