Няколко съвета за чип тунинг на автомобили

Във външния свят се отделя все по-голямо внимание върху опазването на околната среда. Какво се отнася до производителите в автомобилния бранш, това налага спазването на редица изисквания, които имат за цел да ограничат вредните емисии. Затова и почти всички автомобили са проектирани така, че да отговорят на тези изисквания. За цялата мощност на двигателя е редуцирана до определено ниво. Добавени са и редица допълнителни системи и авточасти, които имат за цел да ограничат вредните емисии.

Във външния свят обаче не са и никак малко любителите на високите скорости. Критерий за развиването им, е по-мощният двигател. А силата му може да се увеличи чрез ефект върху неговите характеристики. Това е дейност, при която се извършва подмяна на софтуера за управление с друг, чрез който се постига увеличаване на мощността и се икономисва гориво. Тоест, променя се алгоритъма на работа на двигателя. Манипулацията е известна като чип тунинг. Препоръчително е да се извърши от опитни специалисти.

Какви са ползите от чип тунинга

Ако ремапът бъде извършен професионално, автомобилът ви ще бъде с:

 • повишена мощност;
 • повишен въртящ момент;
 • намален разход на гориво.

При всички двигатели повишавато на мощността и на въртящия момент е в различни граници. Колкото те ще могат да бъдат повишени, зависи от някои фактори:

 • марка, модел и година на производство на автомобила – тоест всяко едно превозно средство има различен потенциал за чип тунинг;
 • техническо състояние на автомобила, което трябва да е изключително добро, за да се получат очакваните идеални резултати след ремонта;
 • качество на горивото – то несъмнено влияе върху работата на двигателя. Колкото по-качествено гориво зареждате, толкова по-лесно ще работи мотора и ще усещате увеличаването на неговата мощност.

Правилното и професионално извършване на чип тунинг несъмнено ще доведе до очакваните от вас резултати, а именно: по-висока мощност и по-нисък разход на гориво. Извършването му от добри специалисти е препоръчително.

Кои са начините за тунинговане на автомобилите

Естествено, при съществуващи марки автомобили, съществуват и различни варианти за тунинговането им. Замяната на оригиналния софтуер с тунингован може да се осъществи по някой от следните начини:

 • смяна или презаписване на чиповете – при него се променя носителя, върху който се записва нов софтуер. обикновено е подходящ за извършване при автомобили, които са произведени преди 2000 години;
 • BDM – при него се налага клониране, за което е необходимо да се използва цялата информация от компютъра. Специалистите го прилагат за някои автомобили, произведени след 2002 година;
 • OBD – вариант, при който четенето и записването на софтуера се изпълнява през буксата за диагностика. Може да се каже, че методът се използва масово при голяма част от автомобилите, произведени след 2000 години;
 • Service Mode – подобно на BDM метода, тук също се извършва клониране. Четенето и презаписването на софтуера обаче е много по-бързо и по-ефективно.

Когато поверите автомобила си в ръцете на истинските професионалисти, ще подберете възможно най-подходящия вариант за ремап. А това несъмнено ще донесе очакваните и желания от вас резултати.

Премахване на AdBlu – чип тунинг ли е това

Всяка дейност, свързана с преработка на файлове, се смята за чип тунинг. AdBlu системата, с помощта на специална течност, има за цел да неутрализира азотните оксиди. Повредата в нея би довело до високо висок разход за ремонтиране ì и недостатъчното потребление на много голямо количество течност. Именно това предлага софтуерното изключване на AdBlu системите при голяма част от автомобилите.

Това е дейност, свързана с препрограмиране на компютъра и поради тази причина може да бъде отнесена към чип тунинга. След извършването на ì:

 • мощността на двигателя се увеличава;
 • не се налага повече закупуването на течност;
 • разходът на горивото спада.

Ако и вие обмисляте да ремапнете своя автомобил, най-важно е да направите новини добри специалисти. След това се извършва цялостна диагностика, те ще ви запознаят със всички варианти, които е възможно да се направят. И какво да очаквате следното име. Както вече споменахме, при съществуващи автомобили, това изкуствено увеличава мощността, също би било различно.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *