Освободиха от длъжност заместник-главния прокурор

Заместник-главният прокурор на България Пенка Богданова е била освободена от поста. Заместничката на Сотир Цацаров ще бъде преназначена като редови обвинител във Върховната касационна прокуратура. Правният сайт Lex съобщава, че решението за освобождаването на Богданова е взето напълно единодушно и без дебати от Прокурорската колегия.

Като мотиви за своето предложение, главният обвинител Сотир Цацаров е посочил липса на достатъчно усилия и възможност за работа на Пенка Богданова с административния ръководител, т.е. – самия него. Същото важи и за заместниците му. Посочва се и недостатъчна степен на комуникативни умения от страна на Богданова в рамките на ръководния екип. Според Цацаров, това представлявало сериозна пречка за ползотворно обсъждане и решаване на важни задачи, поставени пред прокуратурата.

Главният обвинител е изразил увереност, че освобождаването на Богданова няма да повлияе негативно на останалите му заместници, а работата на екипа ще бъде равномерно разпределена. Той е заявил увереност, че между заместниците трябва да съществува възможно най-добра комуникация, а в работата на Пенка Богданова той не е открил достатъчно екипност.

Цацаров допълнил, че благодари на Богданова за свършената работа до момента. Тя е отговаряла за отделите “Аналитичен” и “Досъдебен” в прокуратурата.

Пенка Богданова бе назначена на позицията на заместник-главен прокурор на България при Върховната касационна прокуратура на 28 януари 2013 година. Тя бе първата, която Сотир Цацаров избра за свой заместник след избора си на главен прокурор на страната. Преди това Богданова бе прокурор в Апелативната прокуратура в гр. Пловдив.

На този етап Сотир Цацаров няма да предлага заместник на освободената Пенка Богданова. По този начин главният обвинител остава с четирима заместници: двама при ВКП – Мария Шишкова и Иван Гешев, Ася Петрова, която ръководи Върховната административна прокуратура и Борислав Сарафов, който е директор на Националната следствена служба и зам. главен прокурор по разследването.

Припомняме ви, че тези дни Сотир Цацаров имаше среща с президента Румен Радев, което стартира разговорите за избор на нов главен обвинител.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *