Разкопките на “Московска” откриха нова антична гробница

За всички софиянци е видно, че в столицата продължат множеството ремонти, целящи да придадат на града още по-модерен и добър облик. А един от тях откри и нова антична гробница, която ще обогати археологичното наследство на най-големия български град.

Това се случи при реконструкцията на тротоарите на ул. “Московска”. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова потвърди, че при работата е открита късноантична гробница със стенописи. Фандъкова инспектира разкопките при площад “Св. Неделя”, а междувременно натовари археолозите със задача да проучат детайлно най-новата подземна находка.

Според думите на столичния кмет, “целият площад около “Александър Невски” и “Св. София” стои върху едно цяло археологическо богатство”.

снимка: Гео Калев / Sofia.bg

Йорданка Фандъкова обяви, че главният архитект на София Здравко Здравков ще получи задачата да бъде създаден проект за експонирането на подобен тип гробници. Целта е пешеходното пространство в тези райони да бъде съчетано с културно-историческото им наследство. А такова определено не липсва, както можем да се уверим и сами.

В същото време столичният кмет потвърди, че при разкопките на площад “Света Неделя” отново е открито злато. Тя напомни, че на същото място през годините са били открити и около 3000 монети. Днес те се съхраняват в Музея за история на столицата, където всеки жител на София може да им се полюбува.

снимка: Гео Калев / Sofia.bg

Разкопките на пл. “Света Неделя” са свързани с късноантичния период. За четвърта поредна година общината финансира работата на археолозите. Йорданка Фандъкова изрази благодарност към екипа, който неуморно работи по обектите.

Кметът отново припомни и каква всъщност е визията за новия облик на пл. “Света Неделя”. Целта е да се постигне класическо площадно и пешеходно пространство, без наличие на паркинги. Фандъкова посочи, че за следващата година са предвидени средства за реконструкция. Тепърва ще се избира най-добрия проект при провеждането на конкурс. Можем само да се надяваме, че действително ще спечели най-добрият проект, защото това място е важно за София и всички жители на столицата.

заглавна снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *