Как вашият персонален уебсайт може да ви помогне да намерите по-добра работа?

Замисляли ли сте се да си създадете персонален уебсайт? Дали си струва времето? Разбира се, че си струва. През 2020 г. да си създадеш уебсайт е повече от лесно и достъпно. Предприемайки подобна крачка, това би ви донесло много позитиви, като да си намерите по-добра работа. Необходимо е да бъдете постоянни и сериозни в намеренията си. Днес все по-голяма част от бизнеса обръща внимание на страничните дейности и умения, които един потенциален бъдещ служител развива у себе си. Инвестираното време в уебсайт често се оказва ключово за HR мениджърите и вярвате или не вашият персонален уебсайт може да бъде последната капчица, която да наклони везните към вас и вашата персона, за да спечелите заслужено своето ново работно място.

В статията ще споделим с вас какви позитиви може да ви донесе вашият личен уебсайт, как бихте могли да създадете свой сайт и също така ще ви покажем защо и как реално той може да ви помогне да намерите своята мечтана работа. Нека започваме:

  • С нов уебсайт ставате по-лесно откриваеми от HR-и и Recruiter-и за работа

Това са хората, които се занимават с подбор на персонал в една фирма. Когато имате свой личен уебсайт, това е още една ниша, с помощта на която да ви намерят в мрежата и директно да се свържат с вас. За целта задължително трябва да имате посочени актуални координати на достъпно и достатъчно видимо място на вашия сайт. Не забравяйте да активирате и всички ваши социални мрежи, като бутони на сайта ви.

В противен случай, можете да пропуснете големи възможности за себе си. Ако сте използвали правилните ключови думи, това ще направи откриването на страницата ви още по-лесно за recruiter-ите.

Нека дадем нагледен пример: Ако имате опит в маркетинга и вашите интереси са насочени в тази сфера, то се предполага, че във вашия личен уебсайт ще наблягате и на теми с подобна тематика. Използвайки ключови маркетинг думи и инструменти като: SEO оптимизация, блог, маркетинг стратегия, маркетингов микс, маркетинг и др., вие ще бъдете по-лесно откриваеми от хората, които използват същата терминология в своя работен процес. Т.е вие сте потенциален добър избор за всеки един бизнес, който търси служител в сферата на маркетинга. Колкото повече ключови думи използвате в сайта си, толкова по-голям е шансът търсачките да засичат вас и вашето съдържание в мрежата.

  • Вашият персонален уебсайт допълва/обогатява вашето CV

Задължително добавете линк към вашия сайт в актуалното ви CV. Много често на интервю за работа ще ви изискват портфолио или материали, които сте написали. Това е чудесен начин да представите себе си в добра светлина и да впечатлите човека отсреща със своите умения и знания, трупани през годините. Добавяйки подобни проекти в своето резюме, прави CV-то ви още по-атрактивно. Което може да е бонус пред останалите кандидати за същата позиция, които малко или много са неглижирали своето представяне.

  • Вашият сайт е мястото, където да разкажете повече за себе си и за своя бранд или бизнес

Можете да направите видео, в което да разкажете за себе си и уменията, с които разполагате. Началната страница на вашия сайт е перфектното място, където да го споделите. Най-доброто от вас ще посреща всеки, който се докосне до уебсайта ви. Добавете каре или параграф, с който да резюмирате вашите умения, разкажете повече за професията си и интересите си, за да достигнете по-близо до потребителите.

  • Направете привлекателни статии за вашето хоби

HR-ите винаги обръщат огромно внимание на хобитата на персонала, който подбират. Интересите, които имате, ви определят, като активен човек, който може да поема отговорности. Подплатете вашите статии с качествени снимки, които сами по себе си разказват истории. Бъдете последователни в мисълта си и покажете най-интересното, на което сте способни.

  • Сайтът ви може да ви помогне да изградите мрежа от контакти с професионалисти във вашата сфера

Това е страхотен шанс да си изградите мрежа от последователи, които се интересуват от същите неща, от които и самите вие се интересувате. Благодарение на сайта си и контактите на него можете да получавате обратна връзка от вашите потребители. Сайтът ви може да бъде поле на изява и на други професионалисти във вашата сфера. Опитайте се да отговаряне на всеки, който реагира на вашите публикации, независимо дали отзивите са положителни или отрицателни. Самият факт, че вие сте активен ви представя, като отговорна личност към себе си и последователите ви.

  • Създаването на нов сайт само по себе си е достатъчна причина да научите нещо ново

За да създадете свой нов уебсайт е необходимо да имате нещо повече от базови умения. Със сигурност ще ви се наложи да попрочетете по-задълбочено за няколко основни неща, като:

Какви са стъпките за изграждане на уебсайт  – Важно е да обърнете внимание на всяка една от следните стъпки, за да вземете правилно решение за вашия сайт:

Как да изберете подходящо домейн име за своя уебсайтРегистрация на домейн име е един от най-важните за всеки човек, който иска да има сайт. Първо трябва да се запознаете с това –  какво е домейн име! Името на вашия сайт е вашата визитка пред света. Домейн името трябва да бъде кратко, точно и ясно. Постарайте се то да бъде уникално и запомнящо се.

Много често, когато потребителите си закупят домейн и го ползват за по-дълъг период от време, забравят да си го подновят. Това крие големи рискове за вашия уебсайт. Домейн името ви може да бъде „откраднато“ и използвано за лоши цели, като  създаване на фалшиви новини, събиране на лични данни и др.

От какъв хостинг план ще се нуждае вашият сайт? – Трябва задължително да се доверите на качествена хостинг услуга. Необходимо е да предвидите какъв Хостинг план ще ви е нужен според трафика, който очаквате да има вашият сайт. Каквото и да изберете се нуждаете се от 24-часова компетентна защита на вашето онлайн пространство.

Каква онлайн платформа ще използвате?

Най-популярният вариант, с който можете да направите своя сайт е WordPress – платформата, която стои зад над 1/3 от уебсайтовете в Интернет. Тя разполага с пълен набор от функционалности и инструменти, от които бихте имали нужда, готови теми и дизайн за вашия сайт и множество допълнителни плъгини, които да инсталирате.

Има ли алтернатива? Въпреки че работата с WordPress е максимално опростена, наличието на всички тези разширения, настройки, допълнителни опции и теми би могло да ви обърка и откаже от работата по собствен уебсайт. Ето защо съществуват и решения, като site-builder платформите, с които можете да създадете уебсайт много по-бързо и лесно. При тях работите с готови шаблони, в които добавяте само своите текстове и снимки, добавяте и размествате различни елементи само с няколко клика, след което сте готови да публикувате сайта си онлайн. Вярваме, че дори с такъв тип платформа сайтът ви може да изглежда напълно професионално и модерно.

От къде можете да сваляте безплатни снимки за ползване?

Не винаги ще успявате да правите свои собствени снимки, който да използвате в постовете си. Затова на помощ идват сайтовете, от които можете да сваляте на воля безплатни снимки за ползване в сайта си. Те представляват банки със снимки, от които можете да теглите без да се притеснявате дали имате или не права над снимките.

https://www.icn.bg/bg/blog/polezno/top-10-best-sites-for-dowloading-free-pics/

Бъдете умерени в споделянето на информация, защото има опасност да досадите на публиката си. Опитайте се винаги да поднасяте актуална и полезна информация.

Елементите да направите успешен сайт не са малко. От вас зависи дали ще съумеете да направите вашето онлайн пространство достъпно и интересно, както за последователи, така и за HR-и и Recruter-и. В своя сайт можете да покажете най-доброто, на което сте способни.

Ако съумеете да направите богат на полезно съдържание сайт, със сигурност ще достигнете до много хора и те ще продължават да се увеличават с времето. Съветваме ви да не спирате да четете и да се развивате. Поднасяйте интересно съдържание в сайта си и бъдете постоянни. Това са елементите, които ще ви изстрелят нагоре.  Сигурни сме, че който трябва, ще оцени вашата работа. Желаем ви успех в развиването на вашия личен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *