Политици се дърпат за падането на тавана на пенсиите

Финансовият министър Владислав Горанов, както и социалният министър Бисер Петков споделиха мнение, че пенсионният таван не може да падне тази година. Това се дължи на дупките в пенсионната система или с други думи разминаванията при вноските за пенсии и това какви средства отиват за самите пенсии. Соц. министърът коментира, че при някои пенсии, които са достигнали тавана, има съмнение в изчисляването им. Той добави, че размерът им няма да бъде приет от много хора. Ако няма таван някои пенсии могат да скочат до 4000 лева, което определено е сериозна сума.

От НОИ пък предложиха нова форума, която се свързва с падане на тавана. Промените са свързани с осигурителни доход за кандидат пенсионерите, който да се гледа след 01.01.2000 година. Предложението е годините от 1997 до 1999 да отпаднат. По този начин ще се регулират пенсиите, и ще има далеч по-реални цифри. Разбира се, още не е сигурно дали тази изчислителна формула ще влезе сила, но се очаква официално становище по въпроса.

Бисер Петков добави, че за следващата година се очаква минимално повишение на пенсиите от 5,7%. Ако бюджетът позволи обаче, може да има и по-висока индексация. Всичко това ще се разбере 2019 година, а за сега пенсионерите могат да разчитат само на красиви думи и обещания.

Депутати коментираха и минималната пенсия, която бе увеличена с 40 лева. Някои от тях са на мнение, че това увеличение е много малко, а други го смятат за напълно нормално. С интерес се очаква следващата стъпка, която би трябвало да е свързана с нов ръст на пенсиите за стаж и възраст.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *