Предимства и недостатъци на алуминиевите радиатори

Алуминиевите радиатори са най-подходящи за автономни отоплителни системи в частни домове, вили. Има много какво да се желае за пречистването на водата в системите с централно отопление, а и са възможни сериозни хидравлични удари в моментите на стартиране на системата след превантивна поддръжка. Ето защо експертите не препоръчват тази опция за системи с централно отопление. Ако въпреки това все пак решите да инсталирате алуминиеви радиатори в жилищна сграда, е много препоръчително да тествате PH на водата в отоплителната система. Резултатът от анализа не трябва да надвишава параметрите, декларирани от производителя (за алуминиевите радиатори нивото на PH от 7,0 до 8,0 е оптимално) Като охлаждаща течност в такива радиатори могат да се използват както вода, така и незамръзващи течности, чието качество трябва да се контролира по същия начин, както качеството на водата. Това е възможно главно в частни домове. В сравнение със стоманените и биметалните, алуминиевите радиатори са леки, здрави и с добро топлопредаване.

Популярността на алуминиевите радиатори се дължи на редица неоспорими предимства.

Алуминият осигурява:

– високо топлопредаване при сравнително малкия му размер;

– лека конструкция, улесняваща транспортирането и монтажа на радиатора;

– способността за малък период от време да реагира на промените в температурата на охлаждащата течност; – оптималното съотношение между топлинна мощност и разходи;

– естетичен външен вид поради възможността за нанасяне на стабилни прахови покрития.

В допълнение, алуминиевите радиатори използват принципа на конвекционното отопление, което предотвратява натрупването на прах между секциите. Не бива обаче да се забравя и за недостатъците – защото те са като всяко оборудване.

Враговете на алуминиевите радиатори са некачествени топлоносители и водни удари. Неправилно приготвена или некачествена охлаждаща течност може да причини електрохимична корозия на радиатора.

За да се избегне това, вътрешната част на радиатора е защитена чрез технология за химическо преобразуване, в резултат на което вътрешната повърхност на радиатора е покрита с оксиден филм. Това е особено важно да се има предвид за потребителите на централното отопление, които не са в състояние да повлияят на състава на охлаждащата течност в отоплителната система. Алуминиевите радиатори също могат да се повредят поради силен спад на налягането в системата, което се случва например при проверки на отоплителни системи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *