Неща, които трябва да проверите, преди да купите автомобил втора ръка

Купуването на употребяван автомобил е доста трудоемка задача. Задъжително е да направите проверка на кола преди покупка. Нека в тази статия ви кажем как.

Първият риск, с който се сблъсква купувач на употребяван автомобил, е фактът, че интересуващият го автомобил е участвал в злополука. Предпочитат да мълчат за това, като набързо се отърват от следите от инцидента. Но според статистиката на автомобилни проверки, всяка четвърта проверка на кола разкрива фактите на произшествие, дори и да са незначителни.

Ремонтни факти

Още по -честопродавачите на употребявани автомобили прикриват фактите за повреди и ремонти при преглед на кола и оглед  на кола. Искате ли да знаете истината? Трябва да изисквате от продавача доклад, в който да има изчисление на застрахователните ремонтни дейности. Той взема предвид всички претенции на бившите собственици по застрахователни събития.

Можете да видите кога е имало такива факти, кои части от колата са подлежали на ремонт и на колко е била оценена работата. Това дава възможност да се прецени естеството на повредата и текущото състояние на автомобила, а също така дава основание за допълнителна отстъпка от страна на продавача.

Ограничения на КАТ

Колата може да има ограничения, наложени от КАТ. Има ситуации, когато колата е спряна от движение, а купувачът не знае за това. Не забравяйте да проверите този факт.Собственикът няма право да продава превозно средство, което е обект на официални санкции.

Но, уви, съществува голям риск да се натъкнете на безскрупулен шофьор, който иска да се докопа до парите на други хора на всяка цена, продавайки такава кола. След като сте закупили такава кола, няма да можете да я регистрирате в КАТ и законно да я използвате, докато проблемът не бъде решен и наложените ограничения не бъдат отменени.

Санкции

Също така предишният собственик на колата може да има непогасени глоби. И това изобщо не са негови проблеми – а ваши (ако възнамерявате да си купите именно тази кола). Бившият собственик може напълно да откаже да плати глобата, а след това делото ще бъде прехвърлено на съдебните изпълнители. А те от своя страна ще наложат ограничение за автомобила – действията по регистрация с него ще бъдат невъзможни, а самата сделка за покупко -продажба ще бъде невалидна.

Кредит или обезпечение

Често срещана ситуация: човек е теглил заем, като е залагал колата си. След известно време собственикът решава да продаде колата, но не изплаща дълговете. В този случай банката има пълното право да се разпорежда със заложеното имущество. И ако кредитополучателят също има огромни дългове по кредита, нещастният купувач ще трябва да ги връща. Ето защо, преди да купите, трябва внимателно да проверите историята на автомобила и да извършите автодиагностика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *