Пускат новите автобуси в София през ноември

Първите двадесет електрически автобуси в София са вече факт. Те ще бъдат пуснати в движение от средата на ноември. Съвременните превозни средства от градския транспорт ще се движат в центъра на столицата и ще спомогнат за понижаването на замърсения въздух. Всеки електробус е оборудван със специално табло, на което се вижда ясно капацитета на батерията. Зареждането с електроенергия ще се случва в три станции на градския транспорт, сподели директора на “Столичен автотранспорт” – Слав Монов.

Модерните електробуси почти не се различават от стандартните автобуси, които използват гражданите. Единствената съществена разлика е, че се движат благодарение на електрическа енергия. По този начин се намаляват вредните емисии във въздуха и околната среда. Сред нововъведенията във возилата е специален интернет рутер, както и възможността за зареждане на мобилните телефони. Налични са 70 седящи места и климатик, за да се постигнат пълни удобства за пътниците.

Столичната община е инвестирала близо 22 млн. лева в новите електробуси, като по този начин се грижи, както за природата, така и за комфорта на пътуващите по централните столични линии. Общинското дружество “Столичен автотранспорт” изплаща електробусите за срок от 8 години. Пробното им пускане в София има за цел да установи какъв ще бъде техния коефициент на полезно действие и къде ще е най-добре да се движат те.

Очаква се иновативният вид автобуси с електрически двигатели да получат голямо внимание от обществото, което се интересува най-вече от това, дали те ще бъдат редовни и оборудвани с необходимата техника за гладко и безаварийно придвижване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *