Пускат няколко нови бус ленти в София

Няколко нови бус ленти ще бъдат пуснати в експлоатация по ключови за София булеварди, потвърди Столична община. Лентите ще позволяват навлизане на автомобили при завой надясно, а нека видим и на кои локации са изградени те.

Новата бус лента на бул. “Васил Левски” вече е факт. Тя е налична от Ректората до Попа. Тепърва ще се преработят и лентите по булевардите “Сливница”, “Данаил Николаев” и “Цариградско шосе”.

Предстои изграждането на нова бус лента и по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” в отсечката между булевардите “Черни връх” и “Драган Цанков”. Тук трябва да се уточни, че бус лентата ще бъде пусната в само една посока – към националния стадион “Васил Левски”.

Заместник-кметът по транспорта в София Евгени Крусев заяви в интервю пред “Монитор”, че завиващите надясно автомобили ще имат правото да преминават в бус лентата. Той обаче подчерта, че водачите, които продължават направо, а същевременно се движат в лентата, ще подлежат на санкции.

По думите на Евгени Крусев, новите бус ленти се въвеждат с цел приоритизиране на градския транспорт в столицата и дясно завиващите. Според него, така би могло да се намали времето за пътуване.

Има и други промени по отношение на движението в София, които си струва да се отбележат. В това число влиза споделенето движение на автобуси и трамваи по трамвайните трасета в средата на самите булеварди. “Дебютант” в това отношение е бул. “Константин Величков”.

Евгени Крусев обясни, че в този случай Столична община е взела пример от други градове на територията на Европа. Изградените на всяка спирка перони ще гарантират и безопасността на хората при качване и слизане, допълни той.

Тепърва тази практика ще бъде приложена и на булевардите “Възкресение” и “Мадрид”. Ако идеята се окаже успешна, тя ще бъде приложена и на всички останали булеварди, където има съвместно движение на трамваи и автобуси, допълва Крусев.

В заключение той обеща, че множеството ремонти в София ще приключат възможно най-скоро.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *