Разширяват зелената зона в четири квартала на София

Зелената зона за паркиране ще бъде разширена в четири квартала на София. Това са “Възраждане”, “Красно село”, “Лозенец” и “Оборище”. Новините бяха потвърдени от директора на дирекция “Паркинги и гаражи” в Център за градска мобилност Румяна Милова.

Очаква се това да доведе до 1500 нови места във “Възраждане”, 700 в “Красно село”, 2200 в “Лозенец” и 1100 в “Оборище”, изчислява Румяна Милова.

Тя потвърди пред Българското национално радио, че практически целият “Лозенец” ще влезе в границите на зелената зона. Според нейните думи, самите жители на квартала са пожелали това. Хората са на мнение, че наличието на контролирано платено паркиране ще въведе ред по отношение на паркирането. Тя даде Европа и европейските градове като един добър пример в това отношение. От Центъра за градска мобилност се ангажират, че установеният контрол над зоната ще бъде на ниво.

Румяна Милова съобщи, че след приети промени са назначени 70 души на работа, които ще отговарят за контрола. Ще има и екип от автомобили, които ще поставят скоби на нарушителите.

Според Милова, в сега съществуващата зона в “Лозенец” има запълняемост на местата с около 60 процента, а 80 процента от паркиращите са домуващи.

Директорът на дирекция “Паркинги и гаражи” заяви, че на този етап не може да се изчисли стойността на проекта, докато не се приключи с усвояването на зоната. От вече сключени договори с фирми за поддръжка са изразходвани около 1.2 милиона лева, но голяма част от тях са вложени за ремонт на антипаркинг колчета в старите зони.

Милова обясни, че дирекцията вече има разрешението на Общинския съвет да отделя средства за ремонт на тротоари, в зависимост от възможностите. За тази година заделената цялостна сума за подобна поддръжка е около 2 милиона лева. Средствата идват изцяло от платеното паркиране на гражданите. В момента се извършва избор на изпълнител за ремонт на тротоарите.

Тя припомни, че домуващите, които разполагат с постоянна регистрация, могат да си закупят постоянен талон от офисите на ЦГМ на улица “Будапеща” 17, площад “Възраждане” и на метростанция “Европейски съюз”, както и онлайн.

1 thoughts on “Разширяват зелената зона в четири квартала на София”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *