Ректорът на СУ се извини за сексисткия клип на студентската телевизия

Преди няколко дни един скандален видеоклип, дело на студентската телевизия на Софийския университет, разбуни обществото. В него актьорът Башар Рахал, в ролята на режисьор, призоваваше младите студенти “да станат известни”, докато около него притичваше млада секретарка, която той оглеждаше одобрително, а цялото действие се случваше пред главния вход на най-старото висше учебно заведение в България. До голяма степен в стила на поп-фолк хитовете от 90-те години, видеото следваше сюжетната линия за шефа и неговата секретарка, което дотолкова не се прие от българите, че клипът беше свален съвсем скоро след неговото публикуване.

“Запомни тази година – това е годината, в която ти стана известен”, казва актьорът, изброявайки след това дните за кастинг за журналисти в различните градове. И определено може да се каже, че и той, и момичето от клипа попаднаха в светлината на прожекторите, с тази разлика обаче, че в цялата слава нямаше нищо положително.

По време на празнка на Софийския университет, който се отбелязва в деня на Свети Климент Охридски, ректорът на висшето учебно заведение се извини за клипа на студентската телевизия “Алма Матер”. Опитът ни да осигурим място за изява на студентите започна с грешка. Ние приемаме тази справедлива критика и се извиняваме за допуснатата грешка”, заяви проф. Атанас Герджиков, цитиран от БНР.

В речта си, посветена на патронния празник на университета, Герджиков посочи още кои са основите, които СУ “Св. Климент Охридски” дава за обучението, културата и бизнеса.

Това е първият публичен коментар на ректора Атанас Герджиков за разразилия се скандал, който доведе до сериозни критики към Алма Матер и принуди свалянето на клипа от мрежата. Неотдавна момичето от клипа – Цвети, също даде интервю, в което призна, че осъзнава грешката, която са допуснали и съжалява, че по такъв начин името и лицето ѝ са станали разпознаваеми. Тогава тя заяви още, че с колегите ѝ са се забавлявали изключително много по време на снимките и не са очаквали, че резултатът от тях ще бъде приет по подобен начин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *